Hubnutí po čtyřicítce není věda

Jakmile žena dosáhne 40 let, je stále obtížnější zhubnout. Přinášíme vám praktické tipy, které každopádně fungují.

Čím jsme starší, tím je hubnutí těžší. Důvod je jednoduchý: Od 40. roku života ženy začínají procházet menopauzou. Tělo zpomalí metabolismus, díky čemuž se tukové zásoby drží těla mnohem pevněji. Jak si udržet postavu i po 40?

Nechte se zkontrolovat

K určitému nárůstu dochází automaticky, pokud nezměníte jídelníček, méně jíte nebo výrazně více cvičíte. Pokud však náhle výrazně přiberete (nebo zhubnete), měla byste se poradit s lékařem.

K lékaři byste mimochodem měli zajít také v případě, že jste dosud žádný sport nedělala, ale chcete začít. Dokáže vám říci, na co byste si měla dávat pozor a které sporty jsou pro vás vhodné s ohledem na váš zdravotní stav.

Najděte si sport, který vám vyhovuje

Protože byste se měla sportu věnovat pravidelně (ideálně alespoň 30 minut třikrát týdně), je stejně důležité, aby vás bavil. Vyzkoušejte různé sporty a najděte si něco, s čím se budete přátelit. Pokud vás nudí dělat stejný sport třikrát týdně, není nic špatného na tom, věnovat se několika různým aktivitám.

Vyhněte se stresu

Každý, kdo je neustále nabitý energií, má trvale zvýšenou hladinu kortizolu. To zase snižuje hladinu cukru v krvi, což vede k chuti k jídlu. Energie z konzumovaného jídla se pak nezpracuje, ale obzvláště snadno se hromadí jako tuk. 

Snažte se co nejčastěji uniknout stresujícímu každodennímu životu. Dělejte jógu nebo progresivní svalovou relaxaci a pečujte o sebe. Čím uvolněnější jste, tím hůře se kila navíc uchytí.

Dopřejte si dostatek spánku

Kvalitní spánek není důležitý jen pro psychiku a svěží vzhled. Nedostatek spánku v noci zpomaluje váš metabolismus, takže je těžší spalovat kalorie. Snažte se tedy každou noc dostatečně spát.    

Plánujte detoxikační dny

Díky detoxikaci se nejen cítíte lépe a zdravěji, ale také vám umožní shodit nějaké to kilo navíc. Na výběr máte mezi jednotlivými dny v týdnu nebo dvoutýdenním plánem důkladné detoxikace.

Jezte vědomě

Faktem je, že pokud budete i nadále jíst tak, jak jste byli zvyklí, nevyhnutelně přiberete na váze kvůli nižším energetickým nárokům. Změňte jídelníček a zaměřte se více na celozrnné výrobky, ovoce a zeleninu a nízkotučné mléčné výrobky. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221839/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat