Čínský čaj pomáhá bojovat proti břišnímu tuku

Slyšeli jste někdy o čaji oolong? Čínský čaj je směsí zeleného a černého čaje a tradičně se pěstuje pod horkým sluncem. Kromě vynikající chuti, může přinést i další benefit – rozpouští prý tuk.

Oolong znamená „černý drak". V Číně je čaj oolong hojně využíván jako zdravý nápoj. Později se čaj dostal i na Tchaj-wan, kde jsou výborné čaje oolong. Čaj oolong patří do čajové rodiny zelených nebo černých čajů. Na rozdíl od černého čaje jsou jeho listy méně oxidované a fermentované. S nízkou úrovní oxidace do 45 stupňů se oolong chutí i vůní podobá zelenému čaji, s úrovní oxidace do 70 stupňů se blíží čaji černému (1).

Čaj oolong přináší neuvěřitelnou rozmanitost chutí. Od květinových přes dřevité až po ovocně sladké – v závislosti na odrůdě je extrémně mnohostranné (1).

Jak se vyrábí čaj oolong

Pro čaj oolong se používají velmi zralé čajové lístky. Ty se sklízejí na jaře a pozdě na podzim, aby se dosáhlo nejvyšší kvality. Po sklizni musejí listy ještě chvíli uschnout na slunci, než se přesunou do skladovací místnosti. Během skladování se čajové lístky pravidelně třou a protřepávají, aby jejich šťáva reagovala s kyslíkem (oxidace). Čajové lístky se pak zahřejí, aby se zabránilo silnější fermentaci.

Aby čaj vydržel déle, lze ho pražit. Vůně čaje oolong se časem skladování stává ještě rozmanitější a příjemnější (1).

Účinek čaje oolong

Antibakteriální

Antibakteriální účinek čaje chrání zuby, protože se zpomaluje tvorba plaku. Antioxidanty také posilují imunitní systém a podporují tělo při řešení alergií.

Pečuje a čistí pleť

Volné radikály způsobují vrásky, pigmentové skvrny a další nevzhledné rysy. Antioxidanty obsažené v čaji mohou při pravidelné konzumaci čaje redukovat radikály až o polovinu.

Hubnutí

Čaj a hubnutí – toto spojení se vžilo. Ale opravdu to funguje? S čajem samotným nezhubnete, ale můžete ho zařadit jako podporu svého jídelníčku. Zejména před jídlem bohatým na sacharidy vám pomůže lépe kontrolovat hladinu inzulínu a vyhnout se chutím.

Povzbuzuje

Díky kofeinu obsaženému v čaji oolong má nápoj povzbuzující účinky. Čím déle se čaj louhuje, tím nižší je obsah kofeinu. První nálev si tedy můžete vychutnat ráno a další šálky vzhledem k delší době louhování odebírat bez problémů odpoledne, a dokonce i večer. Na rozdíl od kávy se kofein v čaji vyznačuje méně intenzivním, ale dlouhodobějším účinkem.

Jak si čaj správně připravit

Pokud si chcete čaj připravit tradičně jako v Číně, je nejlepší použít gaiwan. Případně můžete samozřejmě použít konvičku.

V prvním kroku dáte do hrnce vroucí horkou vodu, aby se předehřál. Po několika sekundách můžete vodu znovu odlít. Pak vložte čajové lístky a ujistěte se, že dno je zcela pokryto listy. Zalijete vroucí horkou vodou (asi 100 stupňů) a po pár sekundách znovu vylijte.

Ve druhé infuzi postup jednoduše zopakujete. Zatímco u prvních dvou nálevů se doba louhování pohybuje kolem 20 až 60 sekund, u třetího se prodlouží až na 3 minuty.

Po vyluhování přelijte čaj do servírovací konvice, abyste předešli příliš dlouhé době louhování.

Zdroj: (1) www.link.springer.com/article/10.1007/s11655-009-0034-8, www.nature.com/articles/0800766 - zbytek článku






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat