Psyllium při hubnutí vážně funguje

Že psyllium dokáže domluvit jen stávkujícím střevům? Ale kdeže! Ukázalo se, že je parádním doplňkem stravy také při hubnutí. Jak přesně působí a čím pomáhá?

Kde se objeví zácpa, tam na scénu musí přijít psyllium. Také jste tohle slyšeli už nesčetněkrát? Má to své pravdivé opodstatnění. Ale je tu ještě jedna zajímavá informace!

Nejde jen o vyprazdňování

Psyllium (jitrocel indický) je štědrým zdrojem ve vodě rozpustné vlákniny, která ve správném fungování střevního traktu sehrává nemalou roli. Jak jeho užívání vypadá v praxi? Není to žádná věda. Psyllium na sebe naváže vodu a mnohonásobně zvětší svůj objem. Vzniklá konzistence podobná gelu změkčuje stolici a střeva na ni reagují zvýšeným pohybem, čímž nevyhnutelně dojde ke svižnější peristaltice (1). Tato „nabobtnalá“ vláknina pomáhá nejen při odstranění zácpy, ale i nahromaděných toxinů a odpadních látek. Výsledkem je tedy spokojené bříško a vlastně i poctivá detoxikace. Ovšem tento doplněk stravy se vyplatí užívat i tehdy, když nemáte žádné zažívací trable a střeva vám šlapou jako švýcarské hodinky. V boji s nadbytečnými kily totiž sklízí jeden úspěch za druhým! Že se vám dietní zlepšovák náramně hodí? No vida!

Sladké už vás lákat nebude

Na nezřízené chutě i silné touhy po kdejaké laskomině si stěžuje takřka každý dietář. Jak jim zatnout tipec? Povolejte do svých služeb tento druh jitrocele a užijte si dlouhé pocity sytosti, se kterými nezacloumá ani pohled do výlohy cukrárny. I takhle nějak by se dal popsat závěr jisté americké studie (2).

Ukázkový lipidový profil

To jiný výzkum, tentokrát novozélandský, zase odhalil, že pravidelné užívání psyllia reguluje hladinu škodlivého cholesterolu, triglyceridů (tuky nalézající se v obíhající krvi) i tlaku, čímž výrazně zlepšuje celý lipidový profil (3). I tohle při shazování nadbytečných kilogramů přidá ruku k dílu! Nelze opomenout ani to, že tenhle parťák má velmi příznivý vliv i na úroveň glukózy (4), přičemž přispívá k léčbě metabolického syndromu (5) a omezuje tvorbu břišního tuku (6). Dodržujte doporučené dávkování a těšte se na brzké výsledky!

Zdroje: (1) www.mountsinai.org/health-library/supplement/psyllium, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27166077/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407232/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/647304/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459248/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407232/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat