Nočním svačinkám se vyhněte obloukem

20.05.2023 | Hubnutí

Noční nájezdy na ledničku jsou pro některé osoby denním chlebem, nebo lépe řečeno nočním chlebem. V noci se vzbudí, zajdou si na toaletu nebo se napít a potkají po cestě lednici plnou dobrot. Ta je k sobě přiláká svým obsahem a z výjimečného stavu, kdy máte v noci hlad, se brzy stane návyk. V tu chvíli nastává problém, který je potřeba řešit. Proč se vyhýbat nočním svačinkám a jak předcházet nočnímu hladu?

Proč máte v noci hlad

Půlnoční svačinka může být lákavým požitkem, zejména když máte pozdě večer chuť na něco sladkého nebo slaného. Nicméně pokud si nedáte pozor, může také vést k přibírání na váze. Nejprve je důležité pochopit, proč mají lidé často chuť na svačinu pozdě v noci. Často za tím stojí pocity stresu a úzkosti. Stresové hormony, jako je kortizol, mohou způsobovat chuť na potraviny s vysokým obsahem sacharidů a tuků. (1)

Kromě stresových hormonů může k chuti na nezdravé pochutiny přispívat také nedostatek spánku. Studie prokázaly, že nedostatečný spánek může vést ke změnám hormonů, které řídí chuť k jídlu, což vede k chuti na nezdravé pochutiny. Proto je důležité dostatečně spát, abyste předešli chutím, které vedou k přibírání na váze. (2)

Velkou roli hraje také návyk a pocit nudy. Když si vaše tělo zvykne, že dostává v určitou noční hodinu jídlo, velmi pravděpodobně to bude vyžadovat pravidelně. Stejně tak by jídlo nemělo být způsobem, jak zahnat nudu. Zkuste se raději zabavit nějakou zábavnou aktivitou. (3)

Pokud se vám stane, že přece jenom máte v noci chuť na něco dobrého, vyzkoušejte svačiny s nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. Například hrst ořechů nebo kousek ovoce mohou uspokojit vaši chuť na jídlo, aniž by vedly k přibírání na váze. Případně se můžete rozhodnout pro zdravý proteinový koktejl nebo svačinu na bázi jogurtu. (4)

Jak předejít nočnímu hladovění

Noční svačiny mohou být hlavním viníkem přibývání na váze. Pozdní noční jídlo může nejen přidat další kalorie k vašemu dennímu příjmu, ale také zpomalit metabolismus a narušit spánek. Výjimkou jsou samozřejmě lidé, kteří pracují na směny, ti by si měli do práce nosit dostatek jídla i na noční, protože mají jinak nastavený den. (5)

Konzumace vyváženého jídla večer je jedním z nejlepších způsobů, jak se vyhnout půlnočnímu mlsání. Neznamená to, že všechno co sníte po setmění, se vám uloží do tuků. Spíše je to spojené s vaším celkovým denním příjmem. Dbejte na to, aby večeře obsahovala bílkoviny, zdravé tuky a komplexní sacharidy, které vás zasytí až do snídaně. V neposlední řadě je potřeba udržovat tělo hydratované. Dehydratace může být často zaměňována za hlad, proto dbejte na to, abyste během dne pili dostatek vody. (6)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425165/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425165/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425165/, (4) Názor autora, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288903/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288903/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat