Nejčastější dietní chyby

Hubnutí vyžaduje hodně disciplíny a pevné vůle. Někdy ale může být naopak na škodu, když k věci přistupujete příliš zarputile. Snadno se pak dopustíte chyb, které vám k hubnutí nepomohou.

Statistiky Světové zdravotnické organizace ukázaly, že více než polovina dospělých v Evropě má nadváhu (2). Odvětví hubnutí zároveň vzkvétá – zhubnout chtějí miliony lidí. Zdravý BMI pro dospělé je mezi 18,5 až 24,9 (1).

Ale není nutné ho přeceňovat. Vzhledem k tomu, že pro výpočet potřebuje pouze vaši výšku a váhu, není výsledek nijak zvlášť významný. Pro lepší posouzení zdravotního stavu je třeba vzít v úvahu faktory, jako je strava a životní styl, hustota kostí a složení těla, věk a pohlaví. Abyste mohli dobře posoudit svůj zdravotní stav, je nejlepší poradit se s lékařem nebo případně s výživovým poradcem.

Pokud chcete opravdu zhubnout, musíte... 

Mnozí selhávají a zoufale si kladou otázku, proč tomu tak je. Koneckonců méně jedí, častěji trénují, konzumují lehké produkty a obejdou se bez velkého množství a stále nevidí žádný úspěch. Částečně je to proto, že stále kolují zastaralé mýty o hubnutí. Protože pokud chcete zhubnout, v první řadě narážíte na spoustu pravidel. Dělej tohle, tamto ne; sněz tohle, ne tamto! Zjevně existuje řada chyb, kterých se můžete při snaze zhubnout dopustit.

Jíst málo, nebo hodně?

Jedna věc je jistá: Pokud chcete zhubnout, musíte dosáhnout kalorického deficitu. To znamená, že musíte přijmout méně kalorií, než spálíte. Ale příliš málo kalorií může zase zpomalit hubnutí, protože pak se odbourává spíše svalová hmota než tuk. Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Ale ve skutečnosti se to liší člověk od člověka. Zatímco pro někoho je těžké se po ránu najíst, jiní se bez pořádné snídaně neobejdou.

Mnoho dietářů se bojí budování svalů. Je to dáno především tím, že váhy pak často neukazují nižší číslo. Rychle si tedy myslí, že nehubnou, i když číslo na váze zůstává nezměněno nebo se téměř nezměnilo jen kvůli nárůstu svalové hmoty. Více svalové hmoty však vede k vyšší spotřebě kalorií, takže můžete jíst více kalorií, aniž byste přibrali.

Časté chyby při hubnutí

Světová populace tloustne, i když průmysl hubnutí zažívá boom. Důvod, proč tolik lidí přerušuje dietu, je často způsoben starými pokyny nebo nesprávným přístupem. Pokud chcete správně zhubnout a vyvarovat se běžných chyb při hubnutí, měli byste se především naučit naslouchat svému nitru.

Průmyslově zpracovaným potravinám, speciálním light produktům, nealkoholickým nápojům a ovocným šťávám je třeba se z velké části vyhnout. Přirozená strava bohatá na bílkoviny a vlákninu naopak vede z dlouhodobého hlediska k úspěchu při hubnutí.

Kombinace silových a vytrvalostních sportů dosahuje nejlepších výsledků při hubnutí. Přečtěte si nutriční fakta potravin, abyste se vyhnuli nežádoucím složkám a kaloriím. Stanovte si realistické cíle, abyste zůstali motivovaní. Váhu na váze ovlivňuje mimo jiné rovnováha tekutin, výkyvy hormonů nebo růst svalů. Kromě vážení změřte svůj zákaznický úspěch pomocí fotografií nebo metru. Vláknina může způsobit, že se budete cítit sytí po dlouhou dobu. Při dietě bohaté na vlákninu se dlouhodobě sní méně a tím pádem i méně kalorií. 

Během diety byste se měli obecně vyhýbat slazeným nápojům a nealkoholickým nápojům. Pozor ale na ovocné šťávy, které navíc obsahují hodně cukru a kalorií. Místo toho pijte vodu, čaj nebo vylouhovanou vodu. 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535456/, (2) www.academic.oup.com/eurpub/article/28/2/295/4210290?login=false, názor autora - zbytek článku






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat