Nečekaný hubnoucí účinek oil pullingu

Olej se nemusí lít jenom na pánev, ale i do úst. Jeho převalováním v puse je prý možné vylepšit dentální zdraví i postava. Jen pozor na spolknutí!

Už vás unavuje držet další a další diety, které stejně nefungují? Co takhle vyzkoušet olej, respektive jeho převalování v ústech? Nebude vám kručet v břiše a ani se u toho nezapotíte!

Procedura s dlouhou tradicí

Pokud jste o něm ještě nikdy neslyšeli, oil pulling je starodávná ajurvédská technika, která přichází s celou řadou fantastických účinků. Celé tajemství i kouzlo tkví v tom, že si polévkovou lžíci libovolného oleje vložíte do úst, načež ho v puse „převalujete“ sem a tam. Jakmile je olej mléčný a pěnivý, je nejvyšší čas přestat. Ale pozor – nikdy ho nesmíte pozřít, a to ani malé množství. Celý ho musíte vyplivnout a poté si vyčistit zuby běžným způsobem. Pokud by se tak nestalo a vážně byste ho spolkli, pak by vám spolu s ním do těla putovaly i bakterie a škodlivé toxiny, které jste jeho prostřednictvím ze zubů „opláchli“. Pro nejlepší výsledky se tato procedura provádí dvakrát až třikrát denně. Uvádí se také, že nejpozoruhodnější efekt přináší použití oleje olivového, slunečnicového a mandlového (1).

Sbohem, otravné bakterie!

Jak již bylo zmíněno, oil pulling likviduje nežádoucí bakterie, čímž přispívá k dentálnímu zdraví a omezuje tvorbu kazů. Dále bojuje proti špatnému dechu a tlumí záněty, které napadají dásně a způsobují nechvalně známou paradontózu (2). Objevují se také názory, že podporuje bělení zubů. Běžně se však upozorňuje i na jeho nedentální schopnosti, které zahrnují úlevu při astmatu i bronchitidě, stejně jako prevenci trávicích obtíží, srdečních chorob, revmatoidní artritidy a autoimunitních onemocnění (3). Jak je to tady ale s tím hubnutím?

Detoxem k hezčí postavě

Ačkoli dosud neexistují žádné oficiální důkazy, které by potvrzovaly, že tato ájurvédská technika zeštíhluje, někteří lidé přísahají, že jim při úbytku tělesné hmotnosti opravdu výrazně pomohla. Předpokládá se, že za tím stojí její silné detoxikační účinky. Když se tělo zbaví toxinů, parazitů a dalších nežádoucích látek, je schopno správně a lépe fungovat, což zase vede ke ztrátě přebytečných kilogramů. Zkusíte to?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158583/, (2) www.healthline.com/nutrition/6-benefits-of-oil-pulling#other-benefits, (3) www.stylecraze.com/articles/is-oil-pulling-effective-for-weight-loss/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat