Zhubněte vydatnou snídaní

Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne. A přesto ji mnozí vynechávají, aby zhubli. Snídaňová dieta má ale přesně opačný účinek. Není spojená s omezením kalorií nebo něčím podobným, jak by název mohl napovídat, ale spíše si klade za cíl udělat ze snídaně největší jídlo dne.

Většinu denních kalorií sníte ráno, s doporučením kolem 700 kalorií. Oběd je o něco méně vydatný (asi 500 kalorií) a nejmenším jídlem dne je večeře s pouze asi 300 až 400 kaloriemi. V ideálním případě je většina sacharidů a bílkovin přesunutá na snídani a oběd, přičemž u večeře převažuje zelenina doplněná bílkovinami.

Denní doba – tedy kdy jíte a jak často jíte – je důležitější než to, co jíte a kolik to má kalorií, protože naše hormony, které jsou zodpovědné za ukládání a spalování tuků, se v průběhu dne mění.

Studie dokazuje úspěch diety

Profesorka medicíny na univerzitě v Tel Avivu Daniela Jakubowicz dokonce vědecky dokázala, že velká snídaně vede k úspěchu při hubnutí. Během osmi měsíců provedla studii (1) s 94 ženami a muži s nadváhou. Účastníci studie byli rozděleni do dvou skupin se dvěma různými stravovacími plány – jedna skupina dostávala nízkosacharidový plán s malou snídaní, normálním obědem a větší večeří, zatímco druhá skupina dodržovala snídaňovou dietu a konzumovala většinu kalorií ráno.

Na konci studie obě skupiny zhubly, protože oba jídelní plány byly spojeny s deficitem kalorií. Ale skupina se snídaňovou dietou zhubla výrazně více, cítila se čilejší a energičtější a měla menší chuť na sacharidy než druhá skupina. Po prvních 16 týdnech studie byla také pravděpodobnější, že snídaňová skupina bude pokračovat v hubnutí, zatímco ostatní účastníci trochu nabrali zpět.

Ne nadarmo platí heslo: snídej jako král, obědvej s přítelem a večeři dej nepříteli.

Zdroj: (1) www.researchgate.net/publication/352102347_Role_of_High_Energy_Breakfast_Big_Breakfast_Diet_in_Clock_Gene_Regulation_of_Postprandial_Hyperglycemia_and_Weight_Loss_in_Type_2_Diabetes - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat