Stresující hlava vede přímou čarou k přibírání na váze

Stres může výrazně ovlivnit vaši schopnost udržet si zdravou váhu. Může vám také zabránit v hubnutí. Ať už je to důsledek vysoké hladiny stresového hormonu kortizolu, nezdravého chování vyvolaného stresem nebo kombinace obou, souvislost mezi stresem a přibíráním na váze je do očí bijící. Strategie péče o sebe, jako je všímavost, psaní deníku a cvičení, vám mohou pomoci bojovat proti stresu a nežádoucímu vlivu, který může mít na vaše stravovací návyky.

Zvýšení hladiny stresového hormonu kortizolu může vést k nárůstu hmotnosti. Pokaždé, když jste ve stresu, vaše nadledviny uvolňují adrenalin a kortizol a v důsledku toho se do krevního oběhu uvolňuje glukóza (váš primární zdroj energie). To vše je proto, abyste měli energii, kterou potřebujete k útěku z rizikové situace. Jakmile hrozba pomine, váš adrenalin pomine a vaše hladina cukru v krvi klesne (1). 

Kortizol a chuť na cukr

Zbavte se chuti na cukr. Vzhledem k tomu, že cukr dodává vašemu tělu rychlou energii, kterou si myslí, že potřebuje, je to často první věc, po které sáhnete, když jste ve stresu. Nevýhodou konzumace takového množství cukru je, že vaše tělo má tendenci cukr ukládat. Tato energie se ukládá především jako břišní tuk, který může být obzvláště těžké shodit (1).

I když nejíte potraviny s vysokým obsahem tuku a cukru, kortizol také zpomaluje váš metabolismus, takže je obtížné zhubnout (1).

Jak prolomit cyklus stresu a přibírání na váze

Když jste vystresovaní, zdravé chování, správná strava a pravidelný pohyb, může snadno jít stranou. Udržování plánu nebo rutiny může pomoci, aby se toto zdravé chování stalo zvykem a bojovat proti změnám hmotnosti souvisejícím se stresem. Zde je několik strategií, které vám mohou pomoci prolomit cyklus stresu a přibírání na váze (2).

Udělejte ze cvičení prioritu

Cvičení je klíčovou součástí snižování stresu a řízení hmotnosti. Může vám pomoci řešit oba problémy současně, takže je nezbytný pro odvrácení přírůstku hmotnosti souvisejícího se stresem. Ať už jdete na procházku během polední přestávky nebo jdete do posilovny po práci, zařaďte do své rutiny pravidelné cvičení (2).

Jezte zdravější potraviny

K tomu, abyste se cítili lépe, nepotřebujete sacharidy ani tuky. Když se ujistíte, že je vaše spíž zásobena těmito druhy potravin, bude snazší vybrat si v době vysokého stresu zdravější variantu (2).

Cvičte všímavé stravování

Soustředit se na to, co jíte – bez rozptylování – může pomoci snížit stres, podpořit hubnutí a zabránit přibírání na váze. Až budete příště jíst jídlo, zkuste si ho vychutnat bez rozptylování telefonu nebo televize (2).

Veďte si deník jídla

Věnování pozornosti svým stravovacím návykům vám může pomoci získat kontrolu nad spotřebou jídla. Takže ať už používáte aplikaci ke sledování příjmu potravy nebo si vše zapisujete do jídelního deníku, větší pozor na to, co dáváte do úst, může zlepšit vaše stravovací návyky (2).

Pijte více vody

Je snadné zaměnit žízeň za hlad. Ale záměna těchto dvou chutí vás může vést k tomu, že budete jíst více kalorií, než vaše tělo potřebuje, což povede k nárůstu hmotnosti. Je mnohem snazší identifikovat hlad poté, co jste odstranili jakoukoli mírnou dehydrataci. Pokud je to jen pár hodin, co jste jedli, a máte hlad, zkuste se nejprve napít vody. Pokud máte stále hlad, vezměte si svačinu (2).

Strategie pro zmírnění stresu

Ať už máte rádi jógu nebo najdete útěchu v četbě dobré knihy, zkuste do své každodenní rutiny přidat jednoduché prostředky na uvolnění stresu, jako je zhluboka se nadechnout, poslouchat hudbu nebo jít na procházku. Pokud tak učiníte, můžete snížit hladinu kortizolu, což vám pomůže hlídat váhu (2).

Zdroj: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0739724016300340?via%3Dihub, (2) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat