Pokud vám chybí vitamin D, hubnutí rovnou zabalte

Lidé trpící nedostatkem vitaminu D zpravidla nosí nějaké kilogramy navíc. Je to náhoda? To ani omylem. Proč je zrovna déčko velkým přítelem úspěšné diety?

Už v dětství nám maminky, tatínkové, babičky i dědečci neustále opakovali, že pokud chceme rychle růst a mít zdravé zuby, měli bychom pít mléko, které obsahuje vitamin D. No, měli pravdu. Ale chrupem a kostmi to tady ještě nekončí!

I imunita jede na déčku!

Vitamin D není nezbytný jen pro pohybový aparát a hezký úsměv, ale i pro fungující imunitní systém, zajištění vyváženého poměru minerálů a snížení rizika respiračních onemocnění (1). Problém je ale ten, že každý druhý člověk ho nemá dostatek a denní doporučené dávce 5 mikrogramů (ug) se ani zdaleka nepřiblíží. Vysvětluje to snad tak rychlý celosvětový populační nárůst nadváhy a obezity? Možná ano. Věděli jste, že bez optimálního množství déčka nezhubnete, aby kdybyste se „přetrhli“? Pokud se chcete řádně připravit na plavkovou sezonu, rozhodně ho nepodceňujte!

Nepřítel tuku na naší straně

Že je mezi vyšším indexem tělesné hmotnosti a absencí vitaminu D přímá souvislost, na to již upozornilo více odborných výzkumů (2). Experti se domnívají, že tato látka pomáhá omezovat tvorbu nových tukových buněk a navíc zabraňuje jejich ukládání, proto k hubnutí nepopiratelně přispívá. Jeden důkaz za všechny? Tím mohou být poznatky jisté studie, do níž vědci zahrnuli 218 žen. Všem pak dali jasné instrukce týkající se zdravějšího stravování a pravidelného pohybu, ovšem jen polovina respondentek dostávala doplňky s obsahem vitaminu D. Po ukončení pokusu vyšlo najevo, že dobrovolnice, které ho užívaly, ztratily ve srovnání s druhou kontrolní skupinou v průměru o 3,2 kilogramu více, což jistě není náhoda. Tak hurá na slunce! Vždyť právě díky němu si déčko můžete snadno opatřit.

Trocha tepla a je vystaráno

Vitamin D tělo z velké části získává působením slunečního záření na pokožku, neboť ho syntetizuje z cholesterolu (4). Nejste-li příznivcem ani lehkého opalování, nezbývá vám nic jiného, než se zaměřit na doplňky stravy a potravinové zdroje. Mezi ty nejštědřejší patří tučné ryby, vejce, droždí, žampiony, hovězí játra, plnotučné mléčné výrobky, ovesné vločky a tofu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15001609/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24622804/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24494042/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat