Souvislost mezi stresem a přibíráním na váze

18.04.2023 | Hubnutí

Pokud v současné době nedopnete své oblíbené kalhoty, zrekapitulujte, jak probíhá váš každodenní život. Je plný úzkosti, strachu a beznaděje? Pak se nedivte, že na to tělo nějak reaguje. Existuje řešení?

Otázka, zda nadměrné množství kortizolu může vést k přibírání na váze, je ve své podstatě stejná jako otázka, zda nadměrný stres může způsobit, že přiberete nechtěná kila. Odpověď je v obou případech „ano“. A jaký je hlavní viník?

Když je kortizolu až příliš

Kortizol je hormon přirozeně produkovaný vaším tělem. Kortizol vytvořený nadledvinami umístěnými na ledvinách se uvolňuje, když jste ve stresu. Kvůli tomu pošle vaše tělo do režimu „bojuj, nebo uteč“, dočasně pozastaví pravidelné tělesné funkce a zpomalí metabolismus. I když je tento hormon nezbytný pro přežití, v nadměrném množství bývá škodlivý (3).

Nechtěné špíčky a co s nimi

Kortizol stimuluje metabolismus tuků a sacharidů a vytváří v těle nárůst energie (1). I když je tento proces nezbytný pro situace přežití, jak již bylo uvedeno, zároveň zvyšuje chuť k jídlu. Navíc zvýšená hladina kortizolu může způsobit touhu po sladkých, tučných a slaných jídlech. To znamená, že si ve stresu spíše dopřejete hranolky a mléčný koktejl než zdravé potraviny. Nadbytek kortizolu zároveň přispívá k tomu, že organismus produkuje méně testosteronu, což představuje úbytek svalové hmoty a zpomalení spalování kalorií.

Proč toto zpomalení může být škodlivé?

Protože metabolismus je prokazatelně zodpovědný za přeměnu potravy na energii, změna ve fungování tohoto systému souvisí i s dalšími potenciálními problémy, jako je únava či snížená účinnost imunitního systému. Navíc váha, kterou lidé přibírají v důsledku prudkého nárůstu kortizolu, se často objevuje kolem břicha. Naneštěstí tuk nahromaděný v oblasti pasu je připisován rozvoji kardiovaskulárních onemocnění (2), což mu vysloužilo přezdívku „toxický tuk“.

Jak předcházet problémům?

Redukce zvýšené hladiny stresu je klíčová. Pro začátek vyzkoušejte meditace, jógu a hluboké dýchání. Dále konzumujte stravu s vysokým obsahem kvalitních potravin. I když vaše tělo možná touží po cukru a soli, snažte se jíst převážně rostlinné potraviny. A začněte cvičit. Ať už zvolíte běh nebo každodenní procházky, pohyb vám pomůže udržet si optimální tělesnou hmotnost (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3602916/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5599249/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538239/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7349817/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat