Když hubnutí stávkuje

16.04.2023 | Hubnutí

Někdy se může zdát, že zhubnout přebytečná kila je skoro nemožné. Říkáte si, že vy nikdy nemůžete zhubnout, a to co platí na ostatní osoby, na vás zkrátka nefunguje. Nemusí tomu ale být nutně tak. Někdy si za neschopnost hubnout můžete tak trochu sami. Proč se vám tedy nedaří zhubnout?

Nedržíte kalorický deficit

Kalorický deficit vzniká, když spálíte více kalorií, než spotřebujete, a je důležitým faktorem při hubnutí. Vytvoření kalorického deficitu je klíčem k úspěchu na vaší cestě za štíhlou postavou. Pokud se chcete dostat do kalorického deficitu, musíte si nejprve vypočítat celkový denní energetický příjem a odpočítat od něho váš výdej, v podobě fyzických aktivit. (1)

Abyste zajistili, že váš kalorický deficit bude fungovat, musíte samozřejmě sledovat svůj příjem kalorií. To lze provést poměrně jednoduše, a to zapisováním si jednotlivých jídel do nějaké výživové aplikace. Postupně se naučíte, jakou mají potraviny kalorickou hodnotu a můžete začít počítat i z hlavy. Mějte ale na paměti, že příliš málo kalorií může mít za následek nedostatek živin a zpomalení metabolismu. Což nakonec může stejně vést k držení hmotnosti nebo přibírání. (2)

Pokud chcete hubnutí ještě podpořit, zvyšte i svoji fyzickou aktivitu. Cvičení vám pomůže spálit více kalorií, než spotřebujete, což povede ke snížení hmotnosti. Kardio i silový trénink jsou účinnými metodami jak zhubnout a udržet si při tom co nejvíce svalové hmoty. (3)

Nejste k sobě upřímní

Pokud tvrdíte, že přece tolik nejíte a ani tak nemůžete zhubnout, bude něco v nepořádku. Jen si zkuste reálně spočítat, kolik kalorií denně opravdu sníte. Některé potraviny díky vysoké kalorické hodnotě nemusí vypadat jako spousta jídla. Většina lidí má potom tendenci si přidávat a nehlídat si kalorie. (4)

Pokud máte ve zvyku uždibovat například u vaření nebo pečení, případně se pokaždé u lednice zastavíte a ochutnáte kousek něčeho dobrého, může vám to pěkně zahýbat s vaším dietním plánem. Buďte proto k sobě raději upřímní a počítejte skutečnou hodnotu potravin. (5)

Málo jíte

Nedostatečná konzumace jídla může vést k různým problémům a potenciálně bránit dosažení vašich cílů při hubnutí. Lidský organismus potřebuje potravu, aby mohl fungovat a přežít. Přílišné omezování kalorií může vést k řadě problémů, včetně únavy, bolestí hlavy a potíží se soustředěním. Vaše tělo potřebuje energii z jídla, aby mohlo zvládnout trénink, vykonávat každodenní činnosti a zůstat v pohotovosti. (6)

Nedostatečný příjem potravy může také snížit váš metabolismus, což zhoršuje schopnosti spalovat tuky. To může platit zejména v případě, že dlouhodobě přijímáte příliš málo kalorií. To může vést ke zvýšenému riziku zdravotních problémů a dokonce zpomalit rychlost vašeho hubnutí. (7)

Málo spíte

Spánek je důležitou součástí našeho života, ale mnozí ho často zanedbávají nebo přehlížejí. Nedostatek spánku dokonce může mít negativní dopad na naše fyzické a duševní zdraví a mimo jiné i na hubnutí. Je to způsobeno především tím, že když jsme unavení, je pravděpodobnější, že se budeme špatně rozhodovat při výběru potravin. (8)

Nevyspalí lidí také častěji sahají po sladkých nebo tučných potravinách, což může vést k nárůstu hmotnosti. Nedostatek spánku může navíc vést ke zvýšenému hladu, protože tělo uvolňuje hormony, které nás povzbuzují k tomu, abychom jedli více. O vlivu spánku na lidský metabolismus ani nemluvě. (9)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8017325/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8017325/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18025815/, (4) Názor autora, (5) Názor autora, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5556591/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5556591/, (8) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7914147/, (9) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7914147/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat