Jojo efekt se vám vyhne obloukem

16.04.2023 | Hubnutí

Ve světě fitness snad neexistuje horší věc, než jojo efekt. Po zhubnutí vytoužených kil se radujete ze změny a najednou jste si uvědomili, že držet přísnou dietu, jako je keto nebo paleo, není nic pro vás. Zkrátka to, co jste dělali, pro vás dlouhodobě nefungovalo, a tak jste se vrátili ke svým dřívějším stravovacím návykům. Teď se číslo na váze začíná zase zvyšovat. Jak předejít jojo efektu a zhubnout už jednou pro vždy?

Co je jojo efekt?

Jojo efekt v podstatě znamená neúmyslné přibírání na váze a následné držení diety, po kterém se váha opět vrátí do původního stavu. Pak se vrátíte k redukční dietě a cyklus se opakuje. Proces se obrazně podobá zmíněnému joju, protože jednou hubnete a pak zase přibíráte. Přestože nejnovější diety slibují mnoho, obvykle nejsou určeny k trvalé změně hmotnosti. Představa vzdát se navždy vašeho oblíbeného kousku pečiva, příloh nebo čokolády není zkrátka realistická. (1)

Nezní vám to povědomě? Většině žen, ale i mužů je tento stav určitě dobře známý. Co se týče duševního zdraví, je jojo efekt velmi psychicky vyčerpávající. Neustálé přibíraní a hubnutí vede ke srovnávání, špatné náladě a dokonce i k depresím. Je proto lepší se těmto stavům ideálně úplně vyhnout a držet se cesty ke zdravému hubnutí. (2)

Jak si udržet vysněnou váhu?

Proti jojo efektu nejlépe funguje pravidelné stravování, které zabraňuje prudkým výkyvům a poklesům hladiny cukru v krvi. Pokud nebudete mít hlad, nebudete mít pocit, že musíte vybílit celou ledničku nebo ochutnat každou příchuť chipsů, která existuje. Takové vydatné a zdravé jídlo dělá opravdu divy. Nejenže si po něm udržíte svoji hmotnost, ale budete i lépe cítit. (3)

Pokud si nevíte rady s tím, co dělat abyste zabránili jojo efektu, zkuste se jednoduše vyhnout dietám. Ty vám totiž vůbec nepomohou k dlouhodobému hubnutí, spíše naopak jsou receptem k zaručenému jojo efektu. Nejlepší je nalézt způsob, jak do každodenní rutiny zařadit radostný pohyb, dostatek spánku, zaměřit se na zvládání stresu a zajistit tělu důslednou a vyváženou výživu. Pokud si nejste jisti, jak si jídelníček a tréninkový plán nastavit, požádejte o pomoc výživového specialistu a osobního trenéra, kteří vám jistě dají cenné rady, jak hubnutí zvládat. (4)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4241770/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6917653/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3963267/, (4) Názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat