Proč je hubnutí takový boj

Někdo si stěžuje na to, že nemá čas na pravidelné cvičení, zatímco jiný má problém s konzumací zdravých potravin nebo výdaji, které hubnutí spolkne. Jaké další překážky bývají příčinou dietních neúspěchů?

S hubnutím má bohaté zkušenosti hodně lidí. Pokud vás zajímají přesná čísla, dle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je to 56 procent žen a 42 procent mužů. Průměrný dietář pak za svůj život vyzkouší 55 až 130 různých druhů diet (1). Otázkou ale je, jaký výsledek to přinese. Kvůli čemu se honba za štíhlými křivkami nejčastěji vzdává? Tyhle výzvy jsou pro mnohé naprosto nepřekonatelné!

Mám pořád hlad a okurka mi nechutná!

Největší překážky, kterým osoby toužící po hezčích křivkách čelí, odhalila studie zadaná americkou společností Nutrisystem, kterou realizovala mezinárodní agentura OnePoll (2). Z jejích poznatků pak vyplývá, že během redukčního programu ztratí motivaci přibližně 28 procent jedinců. Podobné číslo osob si pak stěžuje spíše na nařízenou konzumaci výhradně zdravých potravin, která vylučuje sladkosti a smažená jídla. Zhruba dvacetiprocentní podíl respondentů uvedl, že nezvládá omezené porce a věčně kručící žaludek, který se dožaduje potravy. Nejsou to ale jediná úskalí…

O peníze jde až na prvním místě

Co si budeme povídat, kvalitní stravování něco stojí. To jsou samé superpotraviny, řecké jogurty, nápoje na spalování tuků, zdroje bílkovin, antioxidanty, light produkty… Jenže kde na to vzít a nekrást? Tuto otázku si během hubnutí pokládá přibližně 25 procent dietářů, pro které jsou výdaje spojené se shazováním nadbytečných kilogramů takřka likvidační – a proto také redukci váhy předčasně ukončí. Ti zbylí svůj neúspěch přičítají nedostatku času na pravidelný sport, zdravotním problémům, tlaku sociálních sítí nebo práci z domova. Poměrně vysoké procento lidí „odpíská“ dietu kvůli tomu, že nevidí žádné extra pokroky, kvůli čemuž propadne pocitu, že je veškerá snaha stejně zbytečná. Jenže spěchat se má pomalu.

Je to cesta. Ne sprint!

K delšímu pochodu přirovnávají hubnutí i odborníci, pro které je ideální týdenní váhový úbytek mezi jedním a dvěma kilogramy (3). A že se nic takového neděje? Možná jste zvolili nevyhovující program, tak neházejte flintu do žita a vyzkoušejte jiný. Hlavně nepodléhejte výčitkám z neúspěchu – nejste první ani poslední, komu se to nepovedlo na „první dobrou“!

Zdroje: (1) www.elitebodydata.com/how-many-diets-do-people-try-in-their-lifetime-how-can-an-individual-set-themselves-up-for-success/, (2) www.nypost.com/2023/02/20/why-losing-weight-is-such-a-struggle-revealed/, (3) www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/weight-loss/art-20047752






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat