Hormon lásky oxytocin podporuje hubnutí i delší mládí

Oxytocin se spojuje s porodem a hubnutím. Ovšem mají ho i muži! Věděli jste, že posiluje empatii a souvisí se štědrostí? Je také překvapivým zpomalovačem stárnutí, proto si jeho hladinu rychle navyšte. Poradíme, jak!

Oxytocinu se říká hormon lásky, protože hraje zásadní roli při budování vztahů, upevňování sociálních vazeb, reprodukci, porodu, kojení i výchově dětí (1). To je však jen jedna strana mince. O poznání méně se hovoří o tom, že se uvolňuje nejen v reakci na pozitivní sociální spojení, ale i stresové podmínky (2). Předpokládá se, že zvýšení jeho hladiny v krizových chvílích má člověka motivovat k tomu, aby se více snažil o zlepšení své nepříznivé situace (2). Jsou tu ale i další zajímavosti!

Medicína na tlak i odpuštění

Oxytocin je takový chemický posel, který působí na různé orgány, a to včetně mozku (3). Produkován je v jeho oblasti hypotalamu, což je jakési „řídící centrum“. Má se také za to, že ho značně ovlivňují ty části mozku, které souvisejí se strachem a vzpomínkami (4). Je prokázáno, že má protizánětlivé a dokonce i antioxidační účinky, neboť vyrovnává krevní tlak, přičemž chrání tělo před traumaty, nemocemi i poškozením způsobeným stresem (5). Tento hormon je obvykle přisuzován ženám, ale nenechme se zmást – přítomen je i v těle mužů, i když ve výrazně nižším množství (6). A to se vám může hodit, neboť se jeho produkce dává do souvislosti také s odpuštěním, empatií a štědrostí (7). Dobrým pomocníkem kupodivu bývá i při hubnutí!

Hormon lásky zatočí s vráskami i kily navíc

Poznatky jisté studie si uvolňování oxytocinu spojují s prevencí předčasného stárnutí i rychlejší regenerací buněk (8). Další výzkum zase poukazuje na skutečnost, že tento hormon omezuje chutě k jídlu, proto je užitečný při redukci váhy (9). No to jsou ale věci, že? Také byste si jeho úroveň s chutí navýšili? Můžete, je to lehké jako facka! Výrobu si pojistíte objetím, masáží, pohlavním stykem, smíchem i pohlazením domácího mazlíčka (10). Na úrodnou půdu padne také inhalace esenciálních olejů, především pak toho šalvějového (11).

Zdroje: (1) www.clevelandclinic.org/health/articles/22618-oxytocin, (2) www.apa.org/monitor/feb08/oxytocin, (3) www.yourhormones.info/hormones/oxytocin/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29879563/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32912963/, (6) www.makatimed.net.ph/blogs/6-effects-of-the-love-hormone-oxytocin/, (7) www.apa.org/monitor/feb08/canoxy, (8) www.berkeley.edu/2014/06/10/oxytocin-helps-muscle-regeneration/, (9) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5868755/, (10) www. draxe.com/health/hugs/, (11) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5721455/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat