Přírodní přípravky na potlačení chuti k jídlu

03.03.2023 | Hubnutí

Vrhli jste se na hubnutí, ale pořád vás dohání zvýšený apetit? Vyzkoušejte tyhle přírodní přípravky na potlačení chuti k jídlu, které fungují bez rizika vedlejších účinků!

Není pochyb o tom, že přejídání (vysoký příjem kalorií) a jeho spojení s obezitou je jedním z nejsložitějších a nejnáročnějších problémů současného zdravotnictví. Existuje přitom mnoho důvodů, proč se i vy můžete cítit „chronicky hladově“.

Obvykle je to kvůli nedostatku živin, nízkému příjmu vlákniny nebo zdravých tuků, únavě či velkému množství emočního stresu. Kromě dodržování jídelníčku a cvičebních návyků vám některé přírodní látky potlačující chuť k jídlu mohou pomoci dosáhnout sytosti tím, že vyváží hladiny „hormonů hladu“, mezi které patří ghrelin a leptin. Z jakých možností můžete vybírat?

Extrakt ze zeleného čaje

Zelený čaj se konzumuje po tisíce let a stále je jedním z nejzdravějších nápojů, jež jsou k dispozici. Antioxidanty a látky v extraktu ze zeleného čaje mají příznivé účinky na metabolická onemocnění. Cochranova metaanalýza zahrnující 14 studií, jež se soustředily na použití zeleného čaje, zjistila, že jeho konzumace byla spojena s mírnými, ale významnými přínosy souvisejícími s kontrolou hmotnosti a výrazně nižší hladinou ghrelinu. Za bezpečné množství se pak považuje 800–900 miligramů denně (1).

Extrakt ze šafránu

Šafrán je zdrojem rostlinných polyfenolů/karotenoidů, používaných jako důležité koření a potravinářské barvivo v různých částech světa. Od starověku se také aplikuje v tradiční medicíně k léčbě různých typů onemocnění. Mnohé z těchto léčivých vlastností šafránu lze připsat řadě jeho sloučenin, jako je crocetin, crociny a další látky se silnými antioxidačními vlastnostmi pohlcujícími volné radikály. Výzkumy také naznačují, že užívání extraktů šafránu může mít pozitivní účinky na regulaci nálady a snížení chuti k jídlu. Začněte se standardní denní dávkou 30 miligramů, která se užívá po dobu až osmi týdnů (2).

Grapefruitový esenciální olej

Grapefruit obsahuje prospěšné kyseliny, antioxidanty, těkavé oleje a enzymy, jež pomáhají kontrolovat příjem kalorií. Grapefruit tak může pomoci snížit chuť k jídlu, stimulovat lymfatický systém a dodat vám mírnou dávku povznášející energie. Stačí k němu čichat. Jeho vůně ovlivňuje centrální nervový systém, pozitivně mění signalizaci autonomních nervů a lipolýzu neboli metabolismus tuků . Zkuste přidat několik kapek čistého grapefruitového esenciálního oleje do svého difuzéru (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025876/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665515/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15862904/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat