Stopka přejídání pomocí několika zásad

22.01.2023 | Hubnutí

Tendence přejídat se může přepadnout zničehonic kohokoli. Náhodné přejídání pak rychle přechází v pravidelné a zaděláváme si na problém. Proto je potřeba vědět, jak s tímto zlozvykem přestat a na dobro se ho zbavit.

Zabavte se

Nuda je v boji proti přejídání největším nepřítelem. Vaši mysl byste měli pravidelně zaměstnávat, aby se nestávalo to, že se z nudy pravidelně chodíte dívat do ledničky. To, že máte na něco chuť, neznamená, že to musíte hned sníst. Nesnažte se také bojovat proti stresovým situacím pomocí nadměrné konzumace potravin. Místo toho dělejte raději ty činnosti, které vám dělají radost, a navíc se při nich hýbete. Zkuste se třeba projít venku se psem, krátce si zacvičte nebo se zaměstnejte jinou činností. (1)

Dostatek bílkovin a vlákniny

Bez dostatku bílkovin a vlákniny není žádný zdravý jídelníček kompletní. Navíc dostatek těchto složek zařídí, že nebudete mít tak často hlad a budete se cítit zasyceni. Ideální množství bílkovin pro rekreační sportovce se pohybuje mezi 1,4 – 2 g bílkovin na kilo váhy. Lze je přijímat z masa, ryb, mléčných výrobků, vajec, sóji či proteinových přípravků. Stejně tak dobře dokáže zasytit i vláknina, pokud je její dávkování rozloženo rovnoměrně do celého dne. Její optimální denní množství je 20–35 g dle tělesné hmotnosti. Potraviny bohaté na vlákninu jsou například ovesné vločky, kvalitní celozrnné pečivo, ořechy, luštěniny, hrášek, rybíz, zelí, banány a maliny. (2)

Plánujte a jezte pravidelně

Kvalitní jídelníček je potřeba dopředu naplánovat, držet se ho a jednotlivá jídla vážit. Pokud na vás i tak přijde mlsná, nakrájejte si k televizi místo chipsů zeleninu a ke svačině si dejte plátky ovoce a pár oříšků. Vždycky je lepší vymyslet nějakou alternativu a nerozházet si tak celý jídelníček. Naopak doplníte potřebné vitaminy a zdravé tuky. (3)

Také je dobré se na jídlo soustředit a nenechat na sebe působit různé vnější vlivy. Jíst u počítače nebo televize zní sice lákavě, ale z pohledu zasycení to není zrovna ideální. Jídlo se snadno hltá a plně si ho nevychutnáváte.  Brzy zjistíte, že už máte snědeno, a poohlížíte se po něčem dalším k snědku. Ve výsledku pak sníte víc, než skutečně potřebujete. (4)

Zdroj: (1) názor autora, (2) www.inverse.com/mind-body/protein-is-best-served-early, (3) názor autora, (4) názor autora






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat