Díky přerušovanému půstu budou kila doslova mizet před očima

17.01.2023 | Hubnutí

Přerušovaný půst je v posledních letech velmi populárním způsobem stravování. Jak už tomu ale často bývá, všechno má své výhody a nevýhody. Stejně je tomu i u přerušovaného půstu. V čem tedy tato metoda spočívá?

Co je to přerušovaný půst

Přerušovaný půst je metoda redukce hmotnosti, při které se nějakým způsobem omezuje doba, kdy přijímáte potravu. Není pouze nějakým novým trendem, ale lidstvo jej provozuje již od dávných dob. Je totiž součástí světových náboženství, jako jsou křesťanství, judaismus, islám a buddhismus. (1)

Přerušovaný půst pak vypadá tak, že se postíme několik hodin během dne, nebo celé dny. První forma přerušovaného půstu je vytvoření tzv. okénka, kdy je dovoleno jíst. Toto časové rozmezí se nejčastěji pohybuje mezi 4–12 hodinami. Druhý případ se zaměřuje na střídání dnů, kdy se celý den postíme a další dny se postíme pouze v nějakou určenou dobu. (2)

Výhody půstu

Jedním z důležitých benefitů přerušovaného půstu je snížení tělesné hmotnosti. Ten může napomoci k vytvoření kalorického deficitu v závislosti na předem stanovená okna, kdy je dovoleno jíst. Přerušovaný půst může mít pozitivní vliv na kardiovaskulární onemocnění a může pomoci i od chronických bolestí a neurologických onemocnění. Půst dokáže také pomoci k prodloužení lidského života. (3) Podle studie patří mezi další zdravotní benefity půstu také zlepšení funkce mozku, rychlejší učení, lepší paměť a dobré zvládání stresu. (4)

Úskalí půstu

Vždycky ale platí to, že nic se nemá přehánět. Pokud je vaším cílem nabrat svalovou hmotu, nebude pro vás pravděpodobně přerušovaný půst to pravé. Stejně tak není vhodné, aby se pravidelně postily těhotné a kojící ženy, které v tomto období mají zvýšené nutriční požadavky. Také velmi mladí lidé by neměli provozovat přerušovaný půst, protože může být narušen fyzický a psychický vývoj jedince a může dojít až k poruchám příjmu potravy. Nízká frekvence příjmu potravy může mít také negativní vliv na ženské hormony a vést až k ztrátě menstruace.(5) V neposlední řadě může být poměrně problém zařazovat přerušovaný půst do každodenní rutiny kvůli různým společenským událostem, které zahrnují jídlo. Ty nás pak nutí dělat výjimky a půst odkládat. Pokud si tedy nejste jistí, jak začít s přerušovaným půstem, poraďte se raději s nutričním terapeutem a ideálně se svým lékařem. (6)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8151159/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8838777/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9228511/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8838777/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8839325/, (6) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat