Svět nejnovějších diet pod drobnohledem

24.01.2023 | Hubnutí

Internet a média se jen hemží různými názvy nejnovějších diet. Některé z nich jsou ty lepší a jiné nic moc. Obecně se dá ale říct, že diety, kdy jíte, či dokonce pijete pouze jeden druh potraviny nebo nápoje, nebudou tím ideálním řešením pro dlouhodobou redukci hmotnosti.

Proč tomu tak je a kterým dietám se raději obloukem vyhýbat se dozvíte v tomto článku.

Nenáviděný jojo efekt

Obecný problém s držením diety spočívá v tom, že se nejedná o trvale udržitelnou podobu stravování. Jakmile dieta skončí, máme tendence se vracet k našemu původnímu jídelníčku a odměňovat se po dlouhé době odříkání. Ani se nenadějeme a kila, která jste pracně dávali dolů, jsou zpět a možná se k nim přidalo pár dalších jako bonus. Snadno pak získáváte pocit, že hubnout nemá cenu a že stejně všechno nakonec přiberete. Tomuto nepříjemnému jevu se říká jojo efekt. (1)

Zázračné diety

Pokud chcete opravdu zhubnout, dejte sbohem všem zázračným dietám. Odstrašujícím příkladem by měly být diety, které postrádají potraviny bohaté na vitaminy a minerály a neposkytují dostatečné množství bílkovin, sacharidů a tuků. Ani žádné zázračné diety v prášku nebudou tím ideálním řešením (2).

Další dietou, která patří mezi ty, kterým se raději vyhnout, je dieta podle krevních skupin. Spočívá v tom, že určité krevní skupiny mají seznam zakázaných potravin, které se nesmějí konzumovat. Při vynechávání těchto potravin pak může nastávat nedostatek důležitých živin (3).

Existují také různé plány na hubnutí formou detoxů, kdy se po nějakou stanovenou dobu popíjí detoxikační džusy. Vzhledem k tomu, že se nejedná zrovna o pestrý a vyvážený jídelníček, nastává brzy hlad a nutkání se po dietě odměnit. Všechno opět často končí jojo efektem a frustrací (4).

Diety, které stojí za pokus

Ideálním řešením by bylo zvážit, jestli se raději nevrhnout do trvalejší změny ve formě udržitelného jídelníčku a tréninku, který vás bude bavit. Pokud se ale přece rozhodnete nějakou dietu vyzkoušet, existuje velká spousta těch, které nejsou tak radikální a nabízejí dlouhodobější změny (5).

Za vyzkoušení stojí například dieta IIFYM, tedy If it fits your macros, která poskytuje dostatek volnosti ve stravování, pokud se vám daná potravina vejde do naplánovaného jídelníčku. Díky ní si tak udržíte kalorický deficit. Tato dieta se nejvíce podobá udržitelnému způsobu stravování, které vás bude stále bavit. Pokud se při této dietě budete držet pravidlem 80/20, kdy 20 % představuje nezdravé potraviny a 80 % ty zdravé, máte vyhráno (6).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6917653/, (2) www.inverse.com/science/why-one-size-fits-all-diets-dont-work-new-study, (3) www.academic.oup.com/ajcn/article/98/1/99/4578345?login=false, (4) www.inverse.com/article/62083-how-to-detox-naturally, (5) názor autora, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8243453/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat