Dieta IIFYM zaručuje hubnutí s absolutní svobodou

15.01.2023 | Hubnutí

Možná jste už někde narazili na dietu IIFYM. Co ale tahle zkratka vůbec znamená a je tento typ diety pro každého? Zkratka IIFYM znamená v angličtině If it fits your macros, tedy něco jako když se vám skladba jidelníčku vejde do makroživin…

V praxi to pro nás tedy znamená, že pokud si do vašeho vyváženého a zdravého jídelníčku přidáte něco, co už tak zdravé není, nehroutí se hned celý svět. Pro efektivní hubnutí budete ale muset stále dodržovat kalorický deficit a vyvážený poměr makroživin, tedy bílkovin, sacharidů a tuků. (1)

Makroživiny

Pokud chceme mít přehled o tom, jestli nepřekračujeme náš stanovený příjem, bude k tomu potřeba trocha matematiky. Ideální bude, když budete mít přehled jaké makroživiny obsahují jídla, která během dne sníte a budete se držet stanoveného limitu. Pomůže vám v tom vážení porcí a postupně i odhad. Když vám potom v jídelníčku zbyde nějaké místo pro potraviny, které nejsou zrovna do diety, můžete ho směle využít. Nicméně lidské tělo potřebuje ke zdravému fungování bílkoviny, sacharidy i tuky a není vhodné příjem ani jedné makroživiny zanedbávat, ani vynechávat na úkor jiné. (2)

Výhody diety

Hlavní výhoda diety IIFYM spočívá v absolutní svobodě, co se rozhodnete jíst. Žádná potravina najednou není zakázaná a můžete si dát klidně kousek pizzy, chipsy či zmrzlinu. Je potřeba myslet také na to, že to, že se nám daná potravina vejde do denního příjmu, neznamená, že nás také spolehlivě zasytí a zajistí dostatek vitaminů a živin pro tělo. (3)

Disciplína

Problém ale nastává v momentě, kdy se necháme unést a dieta se strhne směrem k nezdravě vysokému poměru nezdravých potravin v jídelníčku. Dieta IIFYM zajišťuje sice velkou svobodu ve stravování, ale ne každý má dostatečnou vůli, aby se dokázal udržet a pokračoval v efektivním hubnutí. Pokud víte, že vám disciplína dělá potíže, ale stále chcete IIFYM vyzkoušet, může to v praxi pro vás vypadat tak, že si například do ovesné kaše přidáte kousek svojí oblíbené čokolády, odpoledne si dáte sušenku ke kávě a večer třeba trochu popcornu. Tohle všechno za předpokladu, že po zbytek dne dodržíte předepsaný vyvážený jídelníček. (4)

Sečteno a podtrženo – dieta IIFYM poskytuje svobodu ve stravování a umožňuje vychutnávat si jídlo, které bychom si běžně zakazovali. Pokud se provádí správně, bude se Vám dařit během ní hubnout a pomůže vám udržet si motivaci ke cvičení (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8243453/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468865/, (3) www.iifym.com, (4) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat