Zdravý spánek je základem pro zdravé hubnutí

16.01.2023 | Hubnutí

Spánek je spolu s kvalitní stravou základem pro zdraví lidského těla. Jeho dostatek napomáhá správnému průběhu všech metabolických dějů v našem organismu a silně ovlivňuje i množství tukové a svalové tkáně. Kolik hodin denně spát, abychom docílili efektivního hubnutí, a kolik hodin je pro nás málo?

Množství a kvalita spánku

U každého jedince se bude počet hodin spánku lišit. Některým lidem stačí pět hodin spánku a cítí se zcela fit a jiní sotva fungují po deseti hodinách. Pro většinu populace ale platí, že by měli adekvátně spát kolem 7–8 hodin denně. Délka spánku kratší než 6 hodin je vnímána jako pro člověka nedostatečná a může být spojena se vznikem různých zdravotních rizik. Pokud člověk spí málo, je také více náchylný k obezitě, nadváze, srdečním onemocněním, depresi a diabetu. (1)

Stejně jako množství spánku je důležitá i jeho kvalita. Do postele bychom měli uléhat s nějakou pravidelností, pokud si na ni totiž tělo zvykne, nebudete se už muset nikdy do spaní nutit. Zároveň si také nastavte rozumnou teplotu v místnosti, kde spíte. Ta bývá často velmi individuální, ale teplotou mezi 18–21 °C nic nezkazíte. Důraz byste měli klást i na zatemnění místnosti a klid z vašeho okolí. (2)

Špatné spánkové návyky

Usínání s telefonem v ruce nebo u oblíbeného televizního seriálu nebude asi to pravé ořechové. Ideální volbou nebude ani víkendové vyspávání do oběda, protože si tak rozhodíte svůj systém a tělo si bude přes týden těžko znovu zvykat na odlišný spánkový režim. Co se týká jídla a pití, nebude nejrozumnější si před spánkem dát půl litr coly, těžké jídlo nebo kávu. (3)

Vliv spánku na hubnutí

Dostatek spánku má vliv i na dosažení vašeho cíle v podobě hubnutí. Studie ukázala, že lidé, kteří měli po dobu šesti měsíců pravidelně dostatek spánku, hubli a ztráceli tuk rychleji, než ti, kteří měli spánku pravidelně méně. (4) Nedostatečný spánek také zvyšuje pocity hladu a s tím jde ruku v ruce i vyšší příjem energie. Při redukci váhy navíc nemusíte shazovat pouze nežádoucí tuky, ale i podstatnou část svalové hmoty a to asi nikdo nechce. (5) Jistě tedy stojí za to zvážit, jestli probdělé noci u televize opravdu stojí za to nebo se rozhodnete investovat svůj čas do zdraví a efektivnějšího hubnutí.

Zdroje: (1) www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/how-much-sleep-do-we-really-need, (2) názor autora, (3) www.inverse.com/mind-body/why-you-shouldnt-sleep-in-on-the-weekend, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7914147/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2951287/pdf/nihms236710.pdf






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat