Cesta tuku z těla ven při cvičení

14.01.2023 | Hubnutí

Když cvičíte a hubnete, kam všechen ten tuk jde? Ukázalo se, že většiny množství se tělo zbavuje vydýcháváním!

Vánoce jsou za námi a nové výzvy před námi. Rozhodli jste se zapracovat na své postavě? Pak vás bude zajímat osud tuku v lidském těle. Vědci s pomocí přesných výpočtů vyvracejí některé běžné mylné představy. Tuk se jednoduše „nepřemění“ na energii nebo teplo a nerozpadá se na menší části a nevylučuje se, říkají akademici. Tak jak to s ním tedy je?

Za vším stojí oxidace

Ve skutečnosti tělo ukládá přebytečné bílkoviny nebo sacharidy ve stravě člověka ve formě tuku, konkrétně jako molekuly triglyceridů, které se skládají pouze ze tří druhů atomů: uhlíku, vodíku a kyslíku. Aby lidé zhubli, jejich triglyceridy se musí rozdělit na stavební bloky, což se děje v procesu známém jako oxidace (1).

Když je triglycerid oxidován (nebo „spálen“), proces spotřebovává mnoho molekul kyslíku, zatímco produkuje oxid uhličitý (CO2) a vodu (H2O) jako odpadní produkty. Konkrétně vyčísleno, téměř 84 % molekul tuku je vydechováno jako oxid uhličitý. Dalších 16 % opouští tělo vodou, včetně potu, slz, moči a dalších tekutin. Cvičení samotné pak zvyšuje spalování kalorií a rychlost dýchání, takže je to nejlepší způsob, jak spálit kila (2)!

Jaké sporty patří k těm nejlepším?

Pro ještě lepší představu… Aby člověk spálil 10 kilogramů (22 liber) tuku, potřebuje vdechnout 29 kg (64 liber) kyslíku. A chemický proces spalování tohoto tuku vyprodukuje 28 kg (62 liber) oxidu uhličitého a 11 kg (24 liber) vody, vypočítali autoři studie (3) Ruben Meerman a Andrew Brown z University of New South Wales v Austrálii (1), jejichž závěry uveřejnil nejen odborný časopis British Medical Journal.

Primárními typy cvičení, které spalují kalorie a tuk, jsou kardiovaskulární aktivity: chůze, jízda na kole, plavání a jogging. Při provádění těchto cviků hodně dýcháte a tím pádem i vydechujete hodně tukových buněk. Zajímají váš spíš svaly a jejich budování? Pak i na tohle má věda odpověď.

Co způsobuje růst svalů?

Kosterní sval (jeden ze tří typů svalové tkáně v lidském těle, který tvoří svalové skupiny, jako jsou čtyřhlavé a tricepsové svaly) je vyroben z vláken (4). Bez stimulace mají tato vlákna tendenci zůstat stejná. Pokud budete stimulovat neboli „vyzývat“ své svaly k akci, vlákna porostou, stanou se silnějšími a zvětší se. Jak k této změně dochází? Zmíněná svalová vlákna se mikroskopickým způsobem trhají, když je trénujete. Jak vaše tělo léčí tyto mikroskopické slzy, svalová vlákna zesilují. Čím častěji budete tento proces opakovat, tím více se vaše svaly zlepší v síle a velikosti. Tak už neztrácejte čas, pohyb volá!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258944/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6755313/, (3) www.bmj.com/content/349/bmj.g7257, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537236/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7447706/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat