Vysněné tělo bez břišního tuku

05.01.2023 | Hubnutí

Nakoupili jste si již desítky zaručeně fungujících pomůcek na cvičení, pilulek a tabletek, užíváte spalovače, a přesto se vás tuk na břiše drží zuby nehty? Pak je na čase si uvědomit základní fakt: Nic z toho vám sixpack na břiše nevykouzlí… Ztrátu břišního tuku nelze vynutit s pomocí žádných pilulek ani zaříkávadel.

Ovšem nevěšte hlavu. Pokud se budete řídit několika základními radami a fígly profesionálních sportovců, s velkou pravděpodobností svého vytouženého cíle konečně dosáhnete. Pomůcky i pilulky tedy uložte hluboko do skříně a pojďte se s námi podívat, co vám k dosažení vysněného břicha skutečně pomůže.

Nejlepší spalovač ze všech

Samotné „spalovače“ za vás práci neudělají. Pouze „mohou podpořit“ celý proces, aby byl o něco efektnější. Ovšem, jak se říká: „Kde nic není…“ Nemůžete tedy čekat, že budete spalovat tuk po vypití lahvičky karnitinu i při sezení na gauči. Nejlepší způsob, jak „pálit tuk“, je staré dobré kardiovaskulární cvičení. Nemusí se však vždy nutně jednat jen o „kardio na trenažéru“. Málokdo si uvědomuje, že dobrým příkladem kardiovaskulárního cvičení je i chůze! Samozřejmě svižná, v tempu, se správným držením těla a dýcháním (1).

Dále zde můžeme zařadit běhání, plavání, jízdu na kole, anebo jedno z vůbec nejlepších kardio cvičení: Aerobik, který se postaral o přehlídku krásných těl v devadesátých letech. Bez ohledu na to, jakou aktivitu si vyberete, důležitá je strategie a pravidelnost. Ideální je kombinace vysoce intenzivního intervalového trénink (HIIT) s kardiem velmi nízké intenzity (chůze) (2).

Vybudujte si svaly, abyste spalovali více tuku

Budování svalů společně s pravidelným kardiem celý proces urychlí a zintenzivní (3)! Ovšem nemyslete si, že stačí posilovat pouze „břišáky“. To je další mylná představa. Naopak. Pokud procvičíte všechny větší svalové skupiny a vaše tělo získá více svalové hmoty, rozeběhnete svůj metabolismus do výšin, kterých nikdy předtím nedosáhl. Na které svalové skupiny se tedy soustředit? Odpověď zní: na všechny.

Přední a zadní strana stehen, hýždě, hruď, Triceps a biceps, ale i ramena a předloktí. Důslednost je na místě, a odměna se dostaví. Navíc: Vaše svaly potřebují pro svůj rozvoj a udržení extra kalorie navíc, tudíž o to více jídla, které sníte, bude využito pro „krmení svalů“ namísto vašich problémových míst (4).

Jakmile bude tuk z vašich zásob využíván pro získání zmíněné výživy pro svaly, začne odcházet z celého vašeho těla, tedy i z vašeho břicha. Tělesný tuk je, řekněme, jako jeden celek, který se nachází v celém těle a nemůžete jej tudíž odstranit pouze na jednom místě (pokud se nebavíme o liposukci) (4).

Tréninkové tipy

Chůze

Chůze zaměstnává všechny svaly středu těla (tedy i břišní). Ujistěte se, že při chůzi tzv. šviháte rukama, stahujete bránici a udržujte svižné tempo. Jakmile si vaše tělo navykne na každodenní procházku, budete to dělat automaticky, a pokud vynecháte, bude vám to chybět Nezapomeňte: Choďte alespoň třicet minut v kuse, abyste dosáhli aerobního efektu, a nezapomeňte pít hodně vody (4).

Silový trénink

Cvičení se závažím zrychluje metabolismus a pomáhá pálit extra kalorie navíc z důvodu výživy svalů (4).

Jóga

Jóga je rovněž velmi účinná při posilování těla, zejména břišních svalů a zad. Výrazně zlepšuje držení těla a vytváří štíhlejší siluetu. Skvělou alternativou je také pilates a další cvičení na podložce. Důležité je nalézt činnost, která vás baví, a u které tedy zůstanete (4).

Nastavení mysli

Nejdůležitější věcí, kterou musíte udělat, je správně si nastavit mysl. K měření svých pokroků nepoužívejte stupnici (ani čísla na váze). Pokud posilujete a budujete svaly, můžete na váze přibrat pár kilo, a přitom zároveň ztratit centimetry kolem pasu. Lepším měřítkem jsou tedy například džíny, do kterých jste se chtěli vejít. Každých pár týdnů uvidíte mírnou změnu, a to vám dodá sebevědomí na to, abyste na své cestě pokračovali. Každý den se protahujte, abyste zlepšili své držení těla. Při chůzi myslete na rovné držení těla, při sezení nehrbte ramena a držte rovnou pozici zad apod (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6172294/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6763680/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950543/, (4) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat