Zelenina bránící hubnutí

Jistě, zelenina je zdravá a může vám pomoci zhubnout. Neplatí to ale bohužel pro všechny druhy zeleniny! Víme, které druhy byste měli ze svého jídelníčku vyřadit, pokud chcete zhubnout.

Všude slyšíte, že zelenina je zdravá, a kdo chce zhubnout, měl jíst větší porce – zeleniny. Ale víte, že ne každá zelenina vám s hubnutím pomůže? Tedy mnohem hůř – dokonce po ní budete tloustnout! Poradíme vám, které druhy zeleniny v případě, že chcete zhubnout, raději omezit.

Brambory

Přestože brambory obsahují hodně vitaminu C a draslíku, jsou také jedním z nejkaloričtějších druhů zeleniny díky vysokému obsahu škrobu a nízkému obsahu vody. Škrob má navíc vysoký glykemický index, který po konzumaci způsobuje vystřelování krevního cukru, a zbytečně tak povzbuzuje chuť k jídlu.

Sladké brambory

Pokud jde o počet kalorií, sladké brambory jsou na tom ještě hůře než běžné brambory. Protože se skládají převážně ze sacharidů. Pro srovnání: Batáty obsahují kolem 111 kalorií na 100 gramů, normální brambory „jen“ 70 kalorií.

Kukuřice

Pokud se chcete stravovat s ohledem na postavu, měli byste se také vyhnout kukuřici. Extra porce žluté kukuřice může způsobit, že číslo na váze bude stoupat rychleji, než kdybyste si dali extra porci brambor. Pravidelná konzumace kukuřice vám může přidat i několik kilo za rok. A není divu – vždyť 100 gramů kukuřice obsahuje již 85 kalorií!

Hrách

Hrách si v našem žebříčku kalorií také nevede příliš dobře. Škrobová zelenina má již ve 100 gramech 70 kalorií. Oblíbené luštěnině se proto při dietě raději vyhněte – jen si zbytečně ztěžuje hubnutí!

Fazole

Zatímco fazole jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, ne všechny odrůdy jsou opravdu dobré pro hubnutí. Během diety byste se právě fazolím měli rozhodně vyhýbat. Lahodné fazole mají totiž neuvěřitelných 295 kalorií na 100 gramů. Konzervované fazole často obsahují hodně cukru. Překvapivé, že?

Nejlepší zelenina na hubnutí

Pokud chcete zhubnout, je nejlepší spolehnout se na zeleninu, která vašemu cíli nestojí v cestě. Například zelenina se sníženým obsahem sacharidů jako je paprika, brokolice, rukola, čínské zelí, květák, ledový salát, polníček, kapusta, cukety, špenát nebo okurky. Výhodou této zeleniny je, že vás zasytí a můžete jí sníst, kolik chcete.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266069/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat