Hubnutí pomocí bílkovin

Jezte dobře, chutně a dostatečně – a zároveň hubněte. Tento výživový plán funguje, protože nastartuje váš metabolismus. Naše recepty na kombinaci potravin pro štíhlou linii vám ukážou, jak snadné to je.

Je skutečně možné zhubnout, a přitom jíst chutné a zdravé jídlo? Ano. Kouzelné slovo je "kombinace jídla" a pravidlo je super jednoduché: Nikdy nejíte sacharidy a bílkoviny dohromady. Na rozdíl od diet, které vyžadují nákup určitých produktů, se při kombinování potravin nemusíte bát o svou peněženku. V zásadě nakupujete jako dříve, ale nyní si potraviny nakombinujete jinak.

Trochu jiná dieta

Turbokombinace jídel jde v hubnutí ještě o krok dále. V poledne a večer jíte pouze jídlo bohaté na bílkoviny – bez jakýchkoli sacharidů pro maximální hubnutí. Náš metabolismus díky tomu nastartuje svůj turbomotor a kila se rozplývají rychleji. 

Kolik můžete zhubnout, se liší jeden od druhého. Záleží na vaší počáteční váze a na tom, jak dlouho chcete program držet. Naše základní pravidlo je toto: Kombinace turbopotravin rozpustí dvě až čtyři kila za týden a dietu můžete držet i dva až tři týdny. Hladu se bát nemusíte, protože naše turbokombinace potravin kalkuluje se třemi hlavními jídly denně – která mají celkem 1 000 kalorií; k nim přidejte dva litry vody nebo bylinkového čaje.

Poskládejte tři jídla denně

K snídani si dopřejte sacharidy a neutrální potraviny. Nyní organismus potřebuje energii na den a musí doplňovat zásoby. Každá snídaně má asi 300 kalorií. K obědu a večeři je to mix bílkovin a neutrálních látek. Pokrmy mají kolem 350 kalorií a skládají se z ryb nebo masa se salátem nebo zeleninou. Tímto způsobem získáte všechny důležité živiny po celý den. 

Při kombinování potravin jsou sacharidy a bílkoviny obecně přísně oddělené, ale oba můžete doplnit neutrálními potravinami. Pijte dostatek vody a čaje!

Rozdělení potravin do skupin

Neutrální potraviny 

Maso/uzenina: syrové maso (např. tatarák, carpaccio), syrové a uzené uzenářské výrobky

Ryby: syrové ryby (např. matjes, ústřice) a uzené druhy (uzený losos, pstruh)

Tuky: máslo, margarín, rostlinné oleje, vaječný žloutek, majonéza

Mléčné výrobky: sýr s více než 50 % tuku, zakysané mléčné výrobky (jogurt, zakysaná smetana), bílý sýr (mozzarella, tvaroh, smetanový sýr)

Zelenina: všechny druhy (syrové nebo vařené), kromě: vařená rajčata = bílkoviny, brambory

Ovoce/ořechy: všechny ořechy a semena (kromě arašídů), mák, borůvky, olivy

Byliny/koření: všechny čerstvé a sušené bylinky, koření a koření

Nápoje: káva, bylinkový čaj, voda

Proteiny 

Maso/uzeniny: všechny druhy (vepřové, hovězí, jehněčí, drůbež, zvěřina), vařené uzeniny (mortadella, pivní šunka, vařená šunka).

Ryby: všechny vařené druhy, mořské plody (např. mušle, krevety, račí maso).

Vejce: celá vejce, bílek (žloutek = neutrální!).

Mléčné výrobky: Mléko, všechny druhy sýrů pod 50 % tuku.

Sója: všechny produkty (sójové mléko, sójová klobása), tofu.

Ovoce: veškeré bobuloviny (kromě borůvek), jádrové a peckové ovoce (např. kyselá jablka, hrušky, meruňky, švestky), citrusové plody (např. pomeranče, grapefruity, citrony), exotické ovoce (např. ananas, melouny, papája, mango).

Nápoje: ovocné šťávy, ovocné čaje, suché červené víno, bílé víno, šumivé víno.

Sacharidy 

Těstoviny: pečivo, cereálie (zrniny, vločky), rýže, quinoa.

Ovoce: jablka (sladká), banány, pomerančová kůra, sušené ovoce, citronová kůra.

Zelenina: Brambory, sladké brambory, kukuřice.

Sladkosti: džem, sirup, med, cukr.

Ostatní: pudinkový prášek, bramborový škrob.

Nápoje: pivo, kořenové pivo, ovocné víno.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7539343/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat