S hormonální dietou opatrně

Hormonální dieta prý napraví výkyvy hormonů a zajistí úbytek až pěti kilogramů za pouhé dva týdny. Zní to jako něco, co byste moc rádi zkusili? Ještě si to rozmyslete, protože tenhle režim má svá úskalí.

Na některé trendy hubnutí se odborníci dívají poněkud skeptickým okem. Týká se to zejména těch, které vyžadují kompletní změnu dosavadních stravovacích návyků, eliminaci celých potravinových skupin nebo drastickou kalorickou absenci. Patří mezi ně i dieta hormonální?

Jak to vlastně funguje?

Pokud jste o hormonální dietě (1) ještě neslyšeli, jde o dietní plán vytvořený americkou lékařkou naturopatické medicíny a autorkou knih Natashou Turner. Smysl, pointa i tajemství tkví v převzetí kontroly nad hormonálními výkyvy, jež způsobují přibírání na váze i další zdravotní problémy, a to prostřednictvím specifické stravy. Tento režim trvá zhruba šest týdnů, přičemž slibuje harmonizaci hormonálních hladin a úbytek váhy zhruba o pět a půl kilogramů za dva týdny. Jak to vypadá v praxi? A má tohle celé nějaký háček?

Nejdříve odpírání, potom dřina a pot

První fáze této diety je zaměřena na dvoutýdenní detox. Člověk by se prý měl vyhnout lepku, kravskému mléku, olejům, arašídům, cukru, umělým sladidlům, červenému masu, citrusovým plodům, alkoholu, kofeinu a zpracovaným potravinám. Během této fáze je také „nařízeno“ užívat doplňky v podobě rybího tuku a probiotik. Další krok spočívá v pozvolném návratu k některým z těchto potravin a sledování reakcí těla. Poslední fáze přidává fyzickou aktivitu, a to včetně kardiovaskulárního cvičení a silového tréninku (2). Jaký efekt to přinese?

Není hubnutí jako hubnutí

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (3) je ideální rychlost hubnutí něco mezi půl kilogramem a jedním kilogramem za týden. Jak již bylo zmíněno výše, hormonální dieta slibuje úbytek pěti kilogramů, a to v každém z prvních dvou týdnů, což je podle odborníků nebezpečné, extrémní a příliš rychlé. Navíc je dle jejich názoru velká část úbytku hmotnosti způsobena odvodněním organismu, což znamená, že jakmile s tímto režimem skončíte, kila poletí zase nahoru. A o to přece nikdo nestojí! Než se do této diety tedy pustíte, dobře si to rozmyslete. Pořád totiž platí, že ideální hubnutí spočívá v konzumaci vyvážené stravy a pravidelném cvičení, shodují se experti.

Zdroje: (1) www.healthline.com/health/hormone-diet, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4240228/, (3) www.cdc.gov/healthyweight/losing_weight/index.html






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat