Ranní návyky přitahující kila navíc

Co uděláte, když vám ráno zazvoní budík? Pokud ho několikrát po sobě umlčíte, nedivte se, že boj s nadbytečnými kily stále prohráváte na celé čáře. A co takové vážení? Jak často se postavíte na tu věc, co vám stojí v koupelně?

Není žádným tajemstvím, že zdravá strava a dostatek pohybu bývá klíčem k úspěšnému hubnutí. Ale nejsou to jediné věci, které mají na štíhlé křivky nemalý vliv. I začátek dne se na nich může podepsat! A záleží jen na vás, zda to bude pozitivně, nebo naopak negativně. Jaké ranní návyky zbytečně sabotují vaše dietní cíle?

Posouvání budíku

Ano, přijdou dny, kdy se prostě nechce vstávat. Neustálé posouvání budíku a opětovné usínání však pořádně rozhodí přirozené vnitřní rytmy, neboť tělo místo toho, aby se postupně probíralo, upadá do spánku. To vykolejí hlavně mozek, který svou nelibost dá najevo prostřednictvím únavy a podrážděnosti. Pokud budík několikrát po sobě „zaklapnete“, dost možná kvůli tomu neberete skluz a před odchodem z domu budete spěchat, takže chtě nechtě vynecháte snídani. A to se v redukčním režimu neodpouští!

Prázdný žaludek rovná se špatný metabolismus

Absence ranního jídla dokáže zadělat na zdravotní, psychické i váhové trable. Snídaně totiž dodává energii a stabilizuje hladinu glukózy, přičemž probudí metabolismus, zabrání pozdějšímu přejídání a zkrotí stresový hormon kortizol. Právě on se uvádí jako typický strůjce nadváhy, protože zvyšuje touhu po sladkém a zpomaluje spalování kalorií. Také samozřejmě kazí dobrou náladu, což se nehodí vůbec nikdy.

Nevážit se má následky

Někdo se váží jednou týdně, zatímco jinému to stačí každý první den nového měsíce. Kdo to dělá správně? Nikdo. Podle závěrů studie (2) zveřejněné v magazínu Journal of Obesity se ze štíhlých proporcí častěji těší lidé, kteří svoji tělesnou hmotnost pomocí váhy kontrolují den co den. Podporuje to totiž jejich motivaci, takže je méně pravděpodobné, že když půjdou kolem fastfoodu, při ucítění vůně hranolků doslova zvlčí a ochutnají půlku denní nabídky.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5446667/ - zbytek článku, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Frequent+Self-Weighing+and+Visual+Feedback+for+Weight+Loss+in+Overweight+Adults






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat