Nápoje doslova rozpouštějící břišní tuk

Chcete břišnímu tuku ukázat, kdo je tady pánem? Dejte mu ochutnat skořicový nebo zelený čaj! Ovšem i taková káva ho pěkně postraší.

Jestli postavě něco skutečně nelichotí, pak jsou to faldíky okolo pasu. Tuk na břiše, jemuž se říká viscelární, ale nemá jen neestetickou stránku, je také úhlavním nepřítelem zdraví. Bývá totiž biologicky aktivní, což znamená, že produkuje hormony a další látky, které podporují rozvoj zánětů. Čím větší je tedy jeho množství, tím více narůstá i riziko nejrůznějších chorob (1). Co člověk potřebuje pro to, aby se jeho nadbytku zbavil? Disciplinovaný stravovací režim, cílený cvičební program a tyto nápoje.

Zelený čaj jako tajná zbraň 

Zeštíhlující potenciál zeleného čaje je moc dobře zdokumentován. Poznatky četných odborných studií (4) se shodují v tom, že jeho antioxidační bohatství úzce souvisí s oxidací tuku, a to včetně toho viscelárního. Tento tradiční nápoj, který se podle historických pramenů pije už pět tisíc let, také potlačuje hlad a předchází přejídání, čímž omezuje i celkový kalorický příjem. Zároveň harmonizuje trávení a zlepšuje činnost metabolismu.

Skořicový čaj potěší křivky i smysly

Skořice je obdařena celou řadou účinků na zdraví, což vědí odborníci i lidoví léčitelé. Je velice účinná při kontrole krevního cukru i snižování inzulinové rezistence. Krotí také stresový hormon kortizol, posiluje imunitu, prospívá celému kardiovaskulárnímu systému a tlumí záněty. Závěry japonské studie (2) zveřejněné v magazínu The Journal of Nutritional Science and Vitaminology naznačují, že toto tradiční koření také zbavuje přebytečného tuku. Skořicový čaj si můžete připravit tak, že nasypete půl čajové lžičky koření do horké vody, zamícháte a necháte vychladnout, poté dochutíte trochou medu. Máte-li celou skořicovou tyčinku, vložte ji do hrnku, zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut  louhovat.

I s kávou na to vyzrajete!

Všechny příznivce černého nápoje určitě potěší, že i tento životabudič má pověst strašáka pro břišní tuk. Tedy alespoň dle jisté nedávné studie (3). Ta za ideální dávku považuje tři šálky denně, s jejichž pomocí dojde k jeho redukci. Už pomalu míříte ke konvici nebo kávovaru?

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23007061/, (2) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30799194/, (3) www.researchgate.net/publication/293037663_Visceral_fat-reducing_effect_of_continuous_coffee_beverage_consumption_in_obese_subjects, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23235664/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat