Udržte si váhu i během menopauzy

Máme pro vás nejlepší tipy, jak si udržet váhu i v menopauze.

V důsledku menopauzy, což je pro tělo masivní proces přeměny a související kolísání hladiny estrogenu, trpí mnoho žen nepříjemnými průvodními příznaky. Zhruba u jedné třetiny všech žen však klimakterium probíhá bez jakýchkoli obtíží a další třetina má jen mírné příznaky. Během menopauzy jsou běžné příznaky jako návaly horka, pocení, závratě, tachykardie, nervozita a podrážděnost, depresivní nálady, poruchy spánku, potíže se soustředěním, vaginální suchost a ztráta libida, bolesti hlavy a svalů a také přibývání na váze (1).

Aby se vaše tělesné proporce nezměnily k nepoznání, máme pro vás několik tipů (2).

Triky na udržení váhy

Jezte ovoce a zeleninu pětkrát denně, alespoň 650 gramů.

Čočku a další luštěniny konzumujte v polévkách, jako zeleninu nebo je přidávejte do salátů dvakrát až třikrát týdně.

Jezte sóju, pokud možno jednou denně. Některé ženy jsou na ni alergické a měly by se jí vyhýbat. Jiné zase špatně snášejí některé sójové produkty. To může být způsobeno přísadami nebo zpracováním. Případně si můžete koupit jednoduché sójové boby a zpracovat si je sami, například v zeleninovém vývaru.

Lněné semínko konzumujte denně, stačí jedna polévková lžíce třeba v jogurtu. Před konzumací ho nechte lehce nabobtnat, jinak ho z velké části tělo vyloučí nestrávené. A hodně pijte.

Konzumujte alespoň 1 gram vápníku denně na ochranu před osteoporózou. Kromě mléka, mléčných výrobků a sýrů, vše nejlépe nízkotučné, bílé zelí, zelené a bílé fazole, sušené ovoce, jako jsou fíky a datle, stejně jako slunečnicová semínka a ořechy vám tento stavební materiál kostí mohou poskytnout. 

Minerální voda bohatá na vápník chrání kosti. Převařená horká voda má vyrovnávací účinek.

Nejlepší je nepít (nebo jen velmi málo) kávu a alkohol, maximálně jednu až dvě sklenky vína čas od času.

Černý čaj nahraďte rooibosem nebo bylinkovým čajem: kontryhel reguluje hormony, třezalka uvolňuje a zlepšuje náladu, kozlík lékařský a meduňka zklidňují, šalvěj pomáhá před spaním proti nočnímu pocení, čajová směs ze stejných dílů listů vlašského ořechu, šalvěje a chmele může pomoci zmírnit návaly horka.

Vyhněte se ostrému koření. Pokud máte návaly horka, vyhněte se chilli, česneku a sušenému zázvoru.

Večer jezte málo, a po 18. hodině pokud možno nic, pak se vám bude lépe spát a v noci se nebudete tolik potit. Teplá zeleninová polévka je často lepší než sýrový sendvič.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507826/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468767/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat