Tekuté diety mají i svá rizika

Zaujala vás dieta, při které jsou povoleny pouze tekutiny? Ještě dřív, než se pustíte do příprav zeleninových šťáv, byste měli pár věcí vědět. Tenhle režim možná není tak zázračný, jak se tváří!

Diet existuje opravdu hodně, proto si vyhovující způsob hubnutí může najít každý. Zatímco jeden preferuje omezení sacharidů, druhý navýší příjem bílkovin nebo vsadí na přerušovaný půst či výhradně rostlinnou stravu. Hitem redukčních režimů se staly i diety tekuté, od kterých si mnozí slibují plnohodnotnou náhradu pevné stravy a tím i lepší podmínky pro shazování nadbytečných kilogramů (1). Co ale jejich rizika? Pár se jich tu najde!

Nic není tak růžové

Zastánci tekuté stravy tvrdí, že i tento stravovací způsob poskytne výživu a do poslední živiny pokryje veškeré tělesné nutriční potřeby. A kdo by takovému tvrzení odporoval? Koneckonců, využívají se hlavně zeleninové šťávy, polévky, koktejly a smoothies, které přece obsahují celou řadu vitaminů, minerálů, bílkovin, vlákniny, enzymů a antioxidantů. Zní to tedy jako dokonalé spojení příjemného s užitečným, které zasytí, zachutná a ještě podpoří spalování kalorií (1). Ono tak v zásadě i funguje, ale je tu jedna podmínka. Tekutá dieta by se neměla držet delší dobu, protože pak se dokáže nehezky vymstít. Jak a proč?

Hrozba trávicích obtíží

Jen na tekutinách člověk opravdu nevydrží dlouho. Jakmile si na ně tělo zvykne, bude pro něj pevná strava představovat špatně řešitelný problém. Představte si situaci, kdy si záplavu všemožných dietních drinků budete chtít zpestřit jablkem nebo čerstvou brokolicí a odnesete si to zácpou a žaludečními křečemi (4). Ano, i tohle se může stát.

Sbohem, svalová hmoto!

Dalším nežádoucím rizikem tekuté stravy je úbytek svalové hmoty. Začnete totiž přicházet o vodu a sacharidy, které svaly běžně ukládají. Prokázala tu kupříkladu studie (2) zveřejněná v magazínu International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Její závěry upozorňují na to, že by tato dieta měla být držena maximálně deset dní.

Počítejte s jojo efektem

Řada výzkumů, a to včetně toho, o němž informuje odborný recenzovaný měsíčník Medicine & Science in Sports & Exercise (3), varuje, že ztracené kilogramy z tekuté diety s největší pravděpodobností naberete zpátky, a to ve chvíli, kdy přejdete zpět na pevnou stravu. Co k tomu dodat – chcete-li se trochu zeštíhlit do šatů na vánoční večírek, nápojovou dietu zkusit můžete, ale trvalé výsledky od ní rozhodně nečekejte.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554389/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26284291/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28410328/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12149178/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat