Hubnutí bez cukru stojí za to

Ať už čokoláda, dort nebo sušenky – sladká pokušení číhají všude. Hubnutí bez cukru je bezpochyby výzva, ale stojí za to!

Každý z nás si už asi všiml, že zdravá strava a cukr nejdou zrovna ruku v ruce. Vyhýbání se cukru vám nejen pomáhá při dietě, ale přináší i  výhody pro zdraví. Čistý cukr byl před průmyslovou revolucí pro většinu lidí jen stěží dostupný. S počátkem průmyslové výroby sacharózy (cukru pro domácnost) jeho spotřeba výrazně vzrostla a dnes je zodpovědná za mnoho nemocí a problémů s nadváhou (1).

Možné zdravotní potíže

Nadměrná konzumace cukru může zvýšit tvorbu zubního kazu, vzniku infarktu, cukrovky a obezity. Cukr také poškozuje játra a má vliv na kvalitu pleti (2).

Opravdu se po cukru tloustne?

Skutečnost, že hladinu cukru v krvi reguluje inzulin ze slinivky, znamená, že obecně můžeme cukr jíst bez problémů. Zejména proto, že játra přeměňují cukr na tuk. Tento tuk ale nezmizí ve vakuu, ale ukládá se v buňkách. Inzulin navíc zpomaluje pravidelné odbourávání tuků. V kombinaci tyto procesy zajistí, že si vytvoříte tukové zásoby místo toho, abyste je ztráceli. Tomu však můžeme zabránit tím, že přestaneme jíst cukr (3).

Měli bychom úplně vynechat cukr, abychom zhubli?

Nejdříve byste si měli sami zkontrolovat, kolik cukru jíte. Z dlouhodobého hlediska je dobré se dostat na maximálně 25 až 30 gramů cukru denně (2). Stále tedy máte možnost dát si k snídani šálek cappuccina nebo kousek čokolády a nemít pocit, že odříkání cukru určuje váš život.

Tipy na hubnutí bez cukru

Čerstvé potraviny 

Při konzumaci hotových výrobků se spotřeba cukru velmi rychle zvyšuje. I domněle zdravé produkty jako müsli tyčinky nebo jogurty bývají slazené cukrem. Čerstvé ovoce a zelenina by proto měli stát na prvním místě vašeho jídelníčku, pokud jde o hubnutí bez cukru (4).

Přečtěte si obal

Samozřejmě hned nepoznáte, zda jsou výrobky plné cukru, proto si zvykněte pečlivě prostudovat informace na obalech. Následující slova jsou na černé listině, takže je dobré, když se jim vyhnete: sacharóza (řepný cukr), maltóza (sladový cukr), dextróza (dextróza), fruktóza (ovocný cukr), laktóza (mléčný cukr) (4).

Voda místo džusů

Ovocné džusy jsou často největším nepřítelem při hubnutí. Mají vysoký obsah cukru a kalorií. Pokud jste doposud pili ovocné šťávy pravidelně, přechod na samotnou vodu vám při hubnutí obrovsky pomůže. Čas od času si k dietě samozřejmě můžete dopřát jablečný střik (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7766130/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26376619/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560688/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537084/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat