Půst na částečný úvazek je jednoduchou strategií v hubnutí

Dieta 5 : 2 je založena na jednoduché strategii hubnutí – můžete pět dní hodovat a po zbytek týdne se postit. Může to fungovat? 

Hubnutí bez jojo efektu a rychlejší využívání tukových zásob – to slibuje dieta 5 : 2. Jednoduchá verze přerušovaného půstu, kdy pět dní v týdnu jíte, co chcete, a pak následuje dvoudenní půst. Myšlenka diety 5 : 2 je poměrně jednoduchá: tělo potřebuje dny půstu, aby se zregenerovalo a dlouhodobě odbouralo své tukové zásoby. 

Je důležité, aby postní dny na sebe přímo nenavazovaly. Protože čím déle tělu nedopřáváte obvyklé množství jídla, tím větší je riziko bažení. Dva dny půstu by navíc měly být pevné dny, například vždy úterý a pátek.

Jedna z největších výhod diety 5 : 2 je, že pět dní v týdnu byste měli většinou jíst vyváženou a zdravou stravu, ale také je dovoleno občas hodovat. Například nějaká čokoláda nebo i rychlé občerstvení není problém, pokud je máte jen výjimečně. Ve dvou dnech půstu se naopak dodržuje přísný půst, ale ani zde se nemusíte úplně obejít bez jídla.

Jak funguje dieta 5 : 2?

Ve dvou dnech půstu je povoleno 500 kalorií pro ženy a 600 kalorií pro muže. Toto malé množství téměř znemožňuje sáhnout po potravinách bohatých na sacharidy, jako jsou těstoviny, chléb, rýže, brambory nebo pečivo. A ve skutečnosti jsou tyto potraviny také zakázané. Místo toho lze jíst nízkokalorická, ale vysoce bílkovinná jídla, jako je libové maso, libové ryby, libový tvaroh, tofu, ovoce a zelenina, zeleninový vývar a zdravé tuky, jako je olivový olej.

Většinou kvůli málo kaloriím nezvládnete tři jídla denně, při dietě 5 : 2 často sníte jen jedno nebo dvě malá jídla.

Výhody diety 5 : 2 

Dny půstu si můžete nastavit podle vlastního uvážení. Navíc se při ní odbourávají tukové zásoby, stabilizuje se metabolismus cukrů, nálseduje sice mírný, ale dlouhodobý úbytek hmotnosti bez jojo efektu.

Pozor na tuto dietní chybu

Dieta 5 : 2 není úplně bez disciplíny. Vzhledem k tomu, že teoreticky můžete pět dní v týdnu jíst, co chcete, existuje vysoké riziko nadměrného požívání. Pokud ale nebudete dbát na zdravou stravu a budete jíst například příliš mnoho sacharidů, ani touto formou půstu se vám nepodaří zhubnout. Jde o správnou kontrolu – když si jeden den dáte burger a hranolky, druhý den si raději dejte jen malý krůtí steak se spoustou zeleniny.

Kolik mohu zhubnout s dietou 5 : 2?

Ženy dietou zhubnou v průměru 0,5 kilogramu týdně, muži o něco více. To jsou dobré a zdravé hodnoty – pokud chcete zhubnout dlouhodobě, neměli byste zhubnout více než dvě kila za měsíc. Takže dieta je na to jako stvořená.

Zdroj: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32199696/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat