Ranní návyky přispívající k tloustnutí

10.10.2022 | Hubnutí

Nikdo není dokonalý. Jisté ranní návyky mohou narušit vaše hubnoucí úsilí. Ranní návyky přispívají k tloustnutí natolik, že zanedlouho neoblečete své oblíbené kalhoty. Zbavte se jich, dokud je čas!

Nedopusťte, aby vám nevědomost zkazila postavu, hned po ránu nedělejte tyhle chyby!

Příliš mnoho spánku

Ukazuje se (1), že lidé, kteří spí každou noc devět nebo 10 hodin, vykazují o 21 % vyšší pravděpodobnost, že se stanou obézní – v porovnání s těmi, kdo spí sedm až osm hodin. Z tohoto důvodu se držte pravidelné spánkové rutiny a i o víkendu vstávejte ve stejnou dobu.

Ranní vynechání vody

Mnoho lidí dělá velkou chybu hned po ránu. Několikrát odloží tlačítko budíku, pije kávu nebo čaj a vynechá snídani. Jaká škoda! Přitom konkrétně voda je nezbytná pro každou biologickou funkci v těle – od vyplavování odpadních látek z tlustého střeva až po účinný metabolismus, který tělu umožňuje spalovat více kalorií. Nedostatečný příjem vody může vést k dehydrataci a pomalému spalování (2). Proto začněte svůj den sklenicí teplé vody a ujistěte se, že tuto blahodárnou tekutiny pijete i přes den.

Tuky a sodík

Výběr správných potravin ke snídani je velmi důležitý pro udržení nebo redukci tělesné hmotnosti. Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem tuku a sodíku, protože mají na svědomí nafouklé břicho a malátnost. Spíš preferujte bílkoviny. Ověřeným zdrojem proteinu jsou vejce, tuňák, mléčné výrobky, ale také bílkoviny rostlinného původu, které jsou k mání v quinoi, luštěninách nebo tofu. Myslete i na to, že příliš mnoho vlákniny po ránu způsobuje plynatost (3).

Sledování zpráv při jídle

Výživoví poradci to opakují dnes a denně. Když jíte, nesledujte televizi, nekontrolujte e-maily a pro jistotu ani neposlouchejte rádio. Jedná se o špatný zvyk, jenž vás může přimět jíst více a žvýkat naopak méně. Jezte pomalu a pozorně, každé sousto v ústech převalte hned několikrát a před polknutím jej důkladně rozžvýkejte (4).

Káva dochucovaná smetanou a cukrem

Šálek kávy s tučnou smetanou a cukrem se s dietními plány příliš neslučuje. Pokud chcete zhubnout, odlehčete si svůj oblíbený nápoj přechodem na sójové, ovesné, mandlové či konopné mléko bez cukru. Nebo pijte kávu černou (5). A na co si dát pozor v průběhu dne?

Žádné cvičení

Cvičení rozproudí krev a přiměje všechny tělesné funkce, aby dobře fungovaly. Dělejte to, co vás baví a je z dlouhodobého hlediska udržitelné, ať už se nadchnete pro aerobik, jógu, chůzi nebo plavání (6).

Nakupování v režimu hladovění

Přiznejte si to, obchody s potravinami a extrémní hlad prostě nejdou dohromady. Nakonec si koupíte první položku, kterou uvidíte. Takže zpomalte. Před nákupem snězte něco malého a teprve potom za sebou zavřete dveře domova (7).

Pamlsky po večeři

Bývá to bezduché jedení a obvykle zahrnuje něco sladkého. Osvojte si nový zvyk. Po posledním denním jídle si dopřejte teplý čaj něco nekalorického (8). Tak hubnutí zdar!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2279744/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121474/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6710144/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8397487/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6241266/, (8) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30391714/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat