Při hubnutí nahraďte rýži quinoou

30.09.2022 | Hubnutí

Každé shozené kilo tuku se počítá! Toužíte po sexy křivkách a větším sebevědomí? Pak se nemusíte vzdát příloh. Jen rýži vyměňte za quinou, s ní vám hubnutí půjde mnohem snadněji!

Nic proti rýži! Je to skvělá příloha nebo hlavní jídlo, které se dá upravit na několik způsobů a hodí se téměř ke všemu, včetně masa, tofu a zeleniny. Rýže je dobrým zdrojem energie, a protože je tak bohatá na vitaminy skupiny B, její konzumace pomáhá zlepšit zdraví nervového systému. Rýže také poskytuje obstojné dávky vlákniny, jež je nezbytná pro úlevu od zácpy a regulaci trávicího systému. Zároveň funguje jako přírodní diuretikum, které pomáhá vylučovat vodu z těla (1). Je tu však jedno malé „ale“.

Nižší glykemický index a mnoho bílkovin

Pokud jde o hubnutí, každý ví, že cvičení a strava hrají důležitou roli. Pokud usilujete o redukci přebytečných kil, měli byste rýži ze svého jídelníčku vyloučit a místo ní zařadit quinou. Díky vysokému obsahu bílkovin a výjimečné vyváženosti klíčových aminokyselin se quinoa, merlík čilský, rostlina z čeledi laskavcovitých, která se využívá převážně jako obilovina, stala velmi oblíbenou (2). (Ve skutečnosti je zařazena mezi pseudoobilniny, protože nepatří do čeledi běžně známých obilovin, jako jsou pšenice, ječmen či kukuřice.)

Quinoa, pro redukci váhy jako dělaná

Většinou se vyskytuje ve dvou variantách, červené a bílé. Patří k bohatým zdrojům bílkovin, zinku, vitaminů, zdravých tuků, fosforu, hořčíku, minerálů, antioxidantů a dalších živin. Glykemický index této obiloviny je roven 35, quinoa je tedy vhodná pro dietu diabetickou, redukční a díky absence lepku pak také při léčbě celiakie (3). Jen tak pro srovnání, hnědá rýže má glykemický index 55, bílá kolem 70, a jasmínová dokonce 100 (1)!

Suma sumárum, quinoa obsahuje nerozpustnou vlákninu. Když ji tedy zařadíte do svého jídelníčku, budete se po dlouhou dobu cítit sytě, vyhnete se přejídání a svůj metabolismus udržíte v chodu. Quinoa má také vysoký obsah manganu, jež se podílí na udržování zdraví kostí, snižuje záněty a je užitečný při léčbě štítné žlázy a hormonální nerovnováhy. Další dobrou zprávou je, že quinoa se celkem snadno připravuje a lze ji dochutit bylinkami (3).

Jak dlouho vařit?

V základní úpravě ji uvaříte ve vodě ve stejném poměru jako při rýži: na jeden šálek obiloviny přijdou dva šálky vody nebo vývaru. Jakmile začne voda vřít, přidejte do ní sůl a quinou. Duste asi 15–20 minut, několikrát promíchejte. Uvařená quinoa by měla být na skus trochu křupavá, přesto ne tvrdá ani zcela měkká (3).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31619630/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20814881/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4957693/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat