Přibírání na váze navzdory cvičení

I když pravidelně cvičíte, kila na váze stále letí nahoru? Toto by mohly být důvody.

Začali jste cvičit nebo dodržujete pravidelný tréninkový plán, jíte vyváženou stravu – ale číslo na váze se stále zvyšuje? "To nemůže být přece možné!" je asi vaše první myšlenka. Než si ale potrápíte mozek možnými důvody, nebo se dokonce hned vzdáte cvičebního programu, měli byste si uvědomit, že příčinou může být jeden z těchto důvodů (1):

Přirozené kolísání

Ráno většinou vážíme méně než večer a také může docházet k výkyvům ze dne na den. Někdy jíme více, někdy méně, někdy se více potíme, méně spíme, déle trénujeme atd. Každý den je jiný, takže je zcela normální, že váha občas ukazuje o pár kilo více než obvykle. Je důležité, aby vás toto číslo neznepokojilo. Místo toho se více zaměřte na to, zda se cítíte fit a plní energie, zda vám je oblečení volnější nebo zda pro vás není příliš namáhavé nosit těžké tašky s nákupem. To vše jsou ukazatele toho, že váš trénink přináší ovoce.

Růst svalů

„Nejlepší“ ze všech důvodů, proč přibíráte navzdory nebo právě kvůli intenzivnímu sportu, je úspěšné budování svalů. Zejména siloví sportovci, kteří pravidelně zvedají činky a také jedí stravu s vysokým obsahem bílkovin, budují svaly a pak je zcela normální, že váží trochu více. Svaly jsou zkrátka těžší než tuk.

Nesprávný úsudek

Pokud cvičíte, máte větší chuť k jídlu. Tělo nakonec spaluje více než obvykle a snaží se deficit dohnat. Kvůli zvýšenému energetickému příjmu se kila neztrácí tak rychle, jak mnoho lidí očekává. Někteří sportovci navíc přeceňují, kolik při cvičení spálí, a po cvičení hodují víc, než je nutné. 

Zdravotní problémy

Pokud pravidelně cvičíte, zdravě se stravujete, dostatečně spíte a stále přibíráte, pak by možná mělo smysl navštívit lékaře. K nárůstu hmotnosti mohou vést problémy se štítnou žlázou nebo některé léky. 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5556592/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat