Hubnutí od taktovkou nesmrtelných mýtů

Opravdu je snídaně nejdůležitějším jídlem dne? Zřejmě jak pro koho! A skutečně se v rámci shazování nadbytečných kilogramů musí dřít v posilovně den co den? Ani tohle není tak horké!

Existuje spousta informací, které nás vedou k přesvědčení, že pokud chceme být šťastní, zdraví a štíhlí, měly by se naše dny točit okolo pevných cvičebních režimů a nekonečných misek zeleninového salátu. Ale je to vážně tak? Třeba tyto mýty mají do pravdy na kilometry daleko!

Sacharidy jsou zlo

Láká vás sníst obří talíř špaget? Větším hříchem by možná bylo, kdybyste si místo něj dali kus brokolice. Tedy alespoň podle australského experta sportovní výživy Alexe Thomase. „Nemůžu vám říci, kolik marketingových kampaní se v průběhu posledních let objevilo a tvrdilo, že nízkosacharidové diety jsou tím nejlepším a nejúčinnějším. Lidé kvůli tomu dostali úplnou karbofobii. Ale sacharidy nejsou vždycky špatné,“ upozorňuje tento odborník s tím, že není třeba dělat zbytečné „vlny“ (1). Čemu dalšímu se věří a nemělo by?

Chceš zhubnout? Upaluj do posilovny!

„Jde-li o shození nadbytečných kilogramů, vyplatí se zaměřit spíše na stravu než neustálý zápřah. Záleží hlavně na velikosti porcí. Nejezte víc než tři jídla denně a nepřejídejte se,“ doporučuje australský kouč zdravého životního stylu Ricardo Riskalla s tím, že pokud chcete do svého denního harmonogramu zařadit fyzickou aktivitu, jděte se každé odpoledne na hodinu projít (2). Prý by to mělo stačit!

Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne

Kolikrát v životě jste slyšeli o tom, že bez vyvážené snídaně se jen stěží nastartuje metabolismus a kognitivní funkce mozku? Desetkrát? Nebo snad stokrát? A teď si představte, že dle názoru zmíněného specialisty sportovní výživy Alexe Thomase jsou to zcela neopodstatněné, poplašné a falešné zprávy. Jak je to tedy ve skutečnosti? „Tohle celé je individuální. Různí lidé chtějí a potřebují jíst v různou dobu. S pozdější konzumací můžete dosáhnout deficitu kalorií, což při redukčním režimu může být jen k užitku,“ domnívá se tento odborník (1). To je ale překvapení, viďte?

Zdroj: (1) www.sportsnutrition.org.au/team/alex-thomas/, (2) www.ricardoriskalla.com/blog/how-to-focus-on-whole-foods-to-be-healthy, 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat