Úspěšný boj s tukem na břiše

Mnoho žen to zná – zhruba po čtyřicítce se začne zakulacovat bříško. Proč tomu tak je a co se s tím dá dělat?

Na první pohled to vypadá jako nezvratný osud, kterému nemůžeme uniknout. V určitém okamžiku života každé ženě začíná růst bříško. Věk okolo 45 let je pravděpodobně něco jako magická hranice. Mnohé z nich se pak začne obviňovat z nedostatku pohybu a pochybují o své životosprávě (1).

Fyziologická příčina

Příčina je ale jinde – ve fyzické zvláštnosti, kterou nemůžeme vůbec ovlivnit. V letech bezprostředně před menopauzou se hladiny hormonů v těle žen výrazně mění. Tato změna je také za návaly horka, změnami nálad, nepravidelné menstruaci, problémy se spánkem a další. V období mezi 45 až 55 lety dochází ke změně, která trvá v průměru sedm let (1).

Do té doby ukládáme tuk na boky a hýždě. S menopauzou však dochází ke změně. Ženy ztrácejí svalovou a kostní hmotu, dochází nejen ke zvýšení tuku, ale také k jeho přesunu – polštáře na bocích a hýždích zmizí, roste ale na břiše (2).

Proč se tuk stěhuje

Bohužel, nové úložiště tuku je všechno, jen ne zdravé. Zvláště takzvaný viscerální tuk na břiše, který obklopuje orgány, je velmi nebezpečný. Protože je velmi metabolicky aktivní a vysílá po celý den látky, které mohou vyvolat zánět v těle a onemocnění, jako je srdeční infarkt, arterioskleróza nebo cukrovka (3).

Pohyb, pohyb, pohyb…

Vědci bohužel zatím příliš nerozumějí tomu, jak viscerální tuk funguje – a jak s ním účinně bojovat. Zdá se, že důležitou roli hraje zejména fyzická aktivita. Mělo by to být dvě až dvě a půl hodiny sportu týdně – nejlépe vytrvalostních sportů, jako je běh nebo plavání, při kterých se aktivují četné svalové skupiny. Kromě toho je třeba věnovat pozornost složení stravy. Na talíři by měla být především ovoce a zelenina, celozrnné potraviny, ořechy, ryby a další potraviny bohaté na vlákninu (3).

Dokonce i když cvičení nevede přímo ke ztrátě hmotnosti, aktivuje metabolismus a zahájí všechny druhy zdravých procesů v těle. Nejde o lámání rekordů, ale především o zábavu pohybem. Pokud najdete ten správný sport, najdete také dobrý lék na případné změny nálady (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8828324/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507826/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5619737/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27348753/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat