Hubnutí s trvalým efektem

Tak rychle, jak diety slibují úbytek váhy, stejně rychle s nimi už po krátké době končíme. Proč diety selhávají – a co s tím můžete dělat? Jak dosáhnete dlouhodobého úspěchu?

Když kanadský odborník na stravu Yoni Freedhoff konzultuje s obézními pacienty na své klinice, jak snížit jejich váhu, často vytáhne svůj recept a předepíše věci, které by neměly chybět v jejich dietním plánu. To může být čokoláda. Nebo zmrzlina. Nebo balíček cookies.

Freedhoff to myslí vážně. Po celá léta se staral o klienty s těžkou nadváhou – a zjistil, že pokud chce někdo dlouhodobě dosáhnout zdravé, snížené hmotnosti, je nesmírně důležité, aby si čas od času dovolil „zahřešit“ (1). Podle průzkumů již každá druhá žena a asi jeden ze čtyř mužů vyzkoušeli nějakou dietu. A čtyři z pěti žen alespoň jednou přestaly hubnout (2).

Dieta se má přizpůsobit vám, ne vy jí

Pokud dieta selže, je to někdy kvůli tomu, že biologie těla ztěžuje hubnutí – ale často také kvůli chybám, které lidé, kteří chtějí zhubnout, ty chyby dělají. Mnoho lidí blokuje cestu k úspěchu stanovením nerealistických cílů – například zhubnutí 15 kilogramů za šest týdnů. Pokud se ukáže, že toho nelze dosáhnout, motivace zmizí. A dotyčná osoba často začíná jíst o to více – z frustrace ze selhání. Jiní selhávají kvůli dietním plánům, které neumožňují žádný prostor pro potěšení nebo prostě neodpovídají životní situaci: Protože dieta například předepisuje půst, zatímco zbytek rodiny sedí u bohatě obloženého jídelního stolu. Většina z nich v takové situaci dlouho nevydrží – a nemá to nic společného se slabostí (3).

Pokud chcete zhubnout, musíte si nastavit realistické cíle

Vědci spíše v mnoha studiích prokázali, že disciplína je pro každého z nás omezená. Je to doslova síla, kterou je třeba vyčerpat a doplnit palivo. A protože člověk dělá v průměru více než 200 rozhodnutí na téma jídlo denně, mnoho z těchto rozhodnutí vyžaduje obrovskou vůli – což dříve nebo později jednoduše vyčerpá duševní rezervy. Pokud je dotyčná osoba také unavená nebo stresovaná, v určitém okamžiku téměř automaticky sáhne po čokoládové tyčince místo mrkve (4).

Pouze pokud pravidla odpovídají každodennímu životu, můžete je dodržovat dlouhodobě. Projekt hubnutí by měl být také realizován co nejpřesnějšími kroky. Nestačí se jen rozhodnout "jíst zdravěji" a "dělat více sport", ale stanovit konkrétní cíl. Například: "Každý večer budu 20 minut chodit – bez ohledu na počasí." Měli byste se vždy zeptat sami sebe: Stojí kalorie za to?

Na nedostatek disciplíny stačí malé triky

Bylo vědecky dokázáno (5), že i malé triky pomáhají jíst méně. Lidé se tak cítí plní rychleji, když jedí z malého talíře (který vypadá více naplněný). A nepodléhají tolik pokušení, když pamlsky nejsou hned po ruce – tj. když je nádoba na sušenky třeba ve sklepě. Nebo ještě lépe: Žádné sladkosti doma nejsou.

Kromě toho mnoho lidí, kteří si dlouhodobě udržují svou novou váhu, věnuje pozornost pravidelnému cvičení; doporučená je jedna hodina denně. Někteří jdou na procházku, jiní jezdí na kole nebo jdou do fitness centra. Mnoho studií ukazuje, že bez pravidelné fyzické aktivity nemůže dojít k trvalému úbytku hmotnosti (6).

Především je však důležité, abyste neztratili touha po každodenním životě. Pokud život není zábavný, zatímco zhubnete, téměř jistě znovu přiberete na váze.

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Yoni_Freedhoff, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5764193/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5446667/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2719515/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32216179/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8397487/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat