Banán je neodmyslitelnou součástí hubnoucího režimu

Banán je sladký, proto se mu lidé, kteří usilují o úbytek tělesných kilogramů, snaží obloukem vyhnout. Je to ale zbytečné! Tenhle cizokrajný parťák k menší velikosti kalhot spíše pomáhá, než aby cestu za vysněnou postavou komplikoval. A jak moc v tomhle záleží na jeho zralosti?

Jíst ovoce a zeleninu je prý zaručený způsob, jak si zachovat dobré zdraví. Jenže i štíhlé křivky tuto stravu milují! Nebo si vážně myslíte, že zmíněné ovoce do redukčního jídelníčku nepatří? Pak vám asi banán vytře zrak! A to na první dobrou…

Chutný zprostředkovatel vlákniny

Ano, banány jsou sladké a obsahují přibližně 110 kalorií, což je třeba oproti jahodám takřka dvojnásobek. Bylo by ale chybou myslet si, že dietě odporují. Tyto plody jsou báječným zdrojem hned několika klíčových živin, jako je například vláknina, draslík, hořčík, mangan a vitamin C. Vláknina během dne perfektně zasytí, což vede ke konzumaci menších porcí. V jednom banánu naleznete zhruba 12 procent její doporučované dávky, což hubnutí dozajista ovlivní (1). Ovšem pozor, musíte vědět, po jakém kousku v obchodě sáhnout. V čem je zásadní rozdíl?

Méně zralosti rovná se více pozitiv

Zelenější, a tedy i méně zralé kusy, mívají vyšší hladinu rezistentního škrobu. Tělo ho tráví mnohem pomaleji, čímž se pocit sytosti nenásilně prodlouží. I z tohoto důvodu mohou být banány neodmyslitelnou součástí jakéhokoli redukčního režimu. Jak tyto plody pomalu dozrávají, škrob se přeměňuje na cukr, který jim dodává typickou sladkou chuť, přičemž se mění i jejich konzistence. Samovolný proces zrání tu bohužel trochu snižuje množství zdravotních i fitness účinků (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6400781/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627159/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat