Hubnutí s hara hachi bu

Zhubnout a udržet si ideální váhu bez diety –⁠ s hara hachi bu by to mělo být možné. Tato metoda má dlouhou japonskou tradici a v podobné podobě je v této zemi stále populární.

Hara hachi bu. To, co zní jako podivný záchvat kýchání, by mohlo skutečně pomoci mnoha lidem relaxovat a zhubnout –⁠ a váhu si udržet. Hara hachi bu je japonská metoda hubnutí –⁠ a říká se, že je docela účinná (1).

Naplňte žaludek pouze na 80 procent

Konfuciánsky inspirovaná moudrost říká něco jako: Přestaňte jíst, když je váš žaludek plný z 80 procent. Klíčem k úspěchu je tedy umírněnost. Obyvatelé oblasti Okinawy dodržují toto nařízení po generace – a statisticky vzato patří dokonce mezi nejstarší lidi na světě. Udržují si svou váhu po celý život až do stáří. Původně však toto přísloví nebylo o hubnutí. Mnohem více to bylo o čistém přežití kvůli nedostatku potravin v té době. Metoda však stále platí (1).

Věnujte pozornost signálům těla

Zvláště v dnešním světě, ve kterém letí všechno hodně rychle, může princip 80 procent lidem s jejich tělesnou hmotností pomoci. Kromě několika zhubnutých kilogramů se můžete těšit i na další skutečnost, protože prostřednictvím hara hachi bu znovu získáte schopnost věnovat pozornost vlastním signálům těla a podle toho jednat. Příliš velké porce, sladidla a konzervační látky v naší konzumní společnosti vedly k tomu, že v mnoha případech pocit hladu nebo sytosti neumíme skutečně rozpoznat. Výsledkem je, že často lidé jedí, i když tělo ve skutečnosti vůbec nemá hlad (1).

Znovu se naučte stravovat vědomě

Pokud budete následovat princip hara hachi bu, znovu budete poslouchat své tělo a naučíte se rozpoznat, kdy má žaludek dost. A metoda 80 procent má ještě další výhodu – nejsou zakázány žádné potraviny, pokud je nebudete jíst ve velkém. Hara hachi bu je zvláštní formou vědomého stravování. Toto takzvané intuitivní stravování je stále populárnější. A není divu – důležitá je také pohoda, zdraví a vhodný příjem potravy. Je proto potřeba věnovat pozornost zdravé a vyvážené stravě. A to nejen kvůli štíhlé postavě, ale především kvůli zdraví (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6125071/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2822182/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat