Ovoce snižující břišní tuk

27.03.2022 | Hubnutí

Možná, že i vás pobláznilo dietní šílenství. Vyhýbáte se ovoci kvůli vysokému množství sacharidů a přírodních cukrů? Pak věřte, že některým druhům není nutné dávat stopku, ba naopak. Ovoce může redukovat břišní tuk!

Hruška, jablko, jahody a další. Sacharidy a přírodní cukry v nich obsažené straší všechny ty, kdo redukují svoji tělesnou hmotnost. Ono to ale není tak vážné, jak se zdá. Čerstvé ovoce může hubnutí naopak pomáhat a ničit břišní tuk. V podstatě jakékoli svěží druh obsahuje vodu a má nízký obsah kalorií. Vyhýbejte se však ovoci sušenému, protože je zbavené vody, a navíc přislazované. Jinak se nemáte čeho bát. Tyhle laskominy proti břišnímu tuku bojují!

Jablka

Jablka jsou známá tím, že jsou nabitá protirakovinnými sloučeninami. Vláknina a polyfenoly ve slupce a dužině celých jablek se fermentují v tlustém střevě, kde podporují růst zdravých bakterií. A to pomáhá snižovat zánět, který přispívá k obezitě.

Grapefruit

Polovina grapefruitu obsahuje jen asi 40 kalorií a téměř 4,5 gramu pektinu, rozpustné vlákniny vyzdvihované pro svou schopnost snižovat hladinu cholesterolu. Vědci zjistili, že konzumace poloviny čerstvého grapefruitu před jídlem redukuje tělesnou hmotnost. Ve skutečnosti dobrovolníci, kteří se takto stravovali, zhubli 3,5 kila za 12 týdnů. Došlo u nich i ke zlepšení inzulinová rezistence (1).

Avokádo

Přestože se avokádo nejčastěji používá v kombinaci se zeleninou, řadíme ho mezi ovoce. Vláknina a mononenasycené tuky z konzumace jednoho avokáda denně zlepšují zdravou střevní mikroflóru a pomáhají při hubnutí. Akademici odhalili, že v rámci zdravé a nízkotučné diety plod hruškovce přelahodného může zlepšit hladinu špatného cholesterolu u jedinců s nadváhou a obezitou (2).

Vodní meloun

Voda zaplňuje žaludek. A tady přichází na řadu meloun. I když je sladký, je tvořen z asi 94 % právě z vody. Není divu, že je to jen asi 40 kalorií na šálek. Meloun také obsahuje vlákninu, která podporuje zdravý trávicí trakt. Přítomný vitamin A pomáhá udržovat pokožku a vlasy hydratované a také stimuluje zdravý růst nových buněk kolagenu a elastinu. Co se týče redukce břišního tuku, tak je meloun v tomto ohledu velmi slibný. Stačí ho nakrájet a vychutnat si všechny benefity, které nabízí (3).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16579728/ (2) www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150107204818.htm, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470521/, www.eatthis.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat