Chůze do kopce spálí hromadu kalorií

Chůze je asi nejjednodušší způsob cvičení. Zefektivnit ji můžete tím, že místo procházky po rovině zdoláte nějaký kopec, čímž spálíte mnohem více kalorií. Mluví se až o 60 procentech!

Léto se blíží mílovými kroky, proto je spalování kalorií, hubnutí i rýsování postavy aktuálním tématem. Chcete znát fitness fígl, který nadbytečná kila pořádně potrápí? Vyšlápněte si na nějaký pahorek. Rázem budete o něco lehčí!

Větší snaha rovná se větší odměna

Jistě jste zaregistrovali, že když jdete do kopce, vyžaduje to oproti procházce po rovném terénu trochu více úsilí. Svaly totiž pracují intenzivněji, spotřebováváte větší množství kyslíku a také svádíte boj s gravitací, což vás připraví o nějakou tu kapku potu navíc (1, 2). O kolik kalorií vás vyšší sklon vlastně zeštíhlí?

Co výlet, to lepší postava

Odborníci působící na American College of Sports Medicine, což je sportovní, lékařská a vědecká vzdělávací instituce sídlící v Indianapolis, na to mají speciální rovnici. Díky ní spočítali, že člověk, který se pohybuje rychlostí pět kilometrů v hodině, spálí chůzí do kopce o 60 procent kalorií více (2). Tedy alespoň ve srovnání s někým, kdo se pohybuje po rovné zemi. O něco konkrétnější je názor amerického chiropraktika pocházejícího z Washingtonu, který se na celou věc dívá očima lékaře.

Náročnost se vyplácí

„Naše těla mají jedinečnou schopnost ukládat energii během chůze, například ve šlachách a myofasciálních smyčkách, a pak tuto energii využít k tomu, aby nás poháněla vpřed. Když jdeme do kopce, přímo nás to nutí spalovat vice kalorií, což samozřejmě napomáhá hubnutí. Jedinec vážící zhruba 70 kilogramů spálí hodinovou chůzí přibližně 422 kalorií. Kdyby šel po rovném terénu, bylo by to ale jen 267 kalorií,” vysvětluje Jordan Duncan s tím, že z tohoto „cvičení“ lze skutečně vytěžit maximum (3). Nechcete to vyzkoušet v praxi ještě dnes? Postavte se k výzvám čelem, výsledky na sebe nenechají dlouho čekat!

Zdroje: (1) www.journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2011/07000/Energetics_and_Biomechanics_of_Inclined_Treadmill.16.aspx,, (2) www.journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2011/08000/2011_Compendium_of_Physical_Activities__A_Second.25.aspx, eatthis.com, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6464779/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat