Věci zbytečně bojkotující hubnutí

Dát si pivo nebo dvě? To samozřejmě můžete, ale s každým jeho douškem bude hubnutí mnohem obtížnější. A jak je to se spánkem a fyzickou aktivitou? Kolik času byste měli věnovat jednomu i druhému, abyste se vešli do kalhot menší velikosti?

Snažíte se shodit nějaké to kilo, protože sezona úspornějšího letního oblečení se nezadržitelně blíží. Jenže ouha! Efekt stále nějak nepřichází. Kde se jen stala chyba? Může jich být hned několik. Ve které se poznáte?

Spoléháte na cvičení a neřešíte stravu

Aby člověk zhubl, jeho tělo potřebuje spálit více kalorií, než spotřebuje. To je jasná rovnice, přes kterou vlak zkrátka nejezdí. Říkáte si, že když budete cvičit, nemusíte redukční stravování tolik prožívat? Není to tak docela pravda. Závěry jistého zahraničního výzkumu naznačují, že bez významnějších změn v jídelníčku je velice nepravděpodobné, že by samotný sport vedl k výraznému úbytku hmotnosti (1). Abyste tedy dosáhli kýženého výsledku, je třeba kromě fyzické aktivity věnovat pozornost i jídlu. Mimochodem, studie zveřejněná v časopise Medicine & Science in Sports & Exercise doporučuje věnovat pohybu 220 až 420 minut týdně (2).

Spánku moc nedáte

To, zda se nadbytečných tukových zásob opravdu zbavíte či nikoli, ovlivňuje také spánek. Ne, není to donekonečna omílané klišé, ale vědecky ověřený fakt. Nekvalitní nebo nedostatečný noční odpočinek dietě odporuje, protože narušuje schopnost organismu regulovat pocity hladu. Příliš časté ponocování proto podstatně zvyšuje riziko nadváhy a diabetu, jak sdělují průzkumy. Američtí odborníci z neziskové organizace National Sleep Foundation apelují na to, aby každý dospělý jedinec spal sedm až devět hodin (3). A to bez kompromisů!

Pijete alkohol

Alkohol nepatří mezi dietní potraviny. Věřili byste tomu, že malé pivo může obsahovat i 150 kalorií? Ani dvojka červeného vína na tom není kdovíjak dobře, neboť jich má přibližně 130. Je jasné, že když si skleniček dáte více, je to jako byste snědli omáčku a talíř houskových knedlíků (4). A v takových podmínkách se kila shazují opravdu jen horko těžko.

Zdroje:(1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3925973/, (2) www.journals.lww.com/acsm-msse/fulltext/2009/02000/Appropriate_Physical_Activity_Intervention.26.aspx, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394987/, (4) www.rethinkingdrinking.niaaa.nih.gov/Tools/Calculators/calorie-calculator.aspx






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat