Charakteristické znaky účinných redukčních diet

06.08.2022 | Hubnutí

Máte nějaký svůj výživový styl a tvrdě si stojíte za tím, že je to ta nejlepší možnost, jak shodit přebytečná kila nebo nabrat svalovou hmotu a žádná jiná neexistuje.

Zajisté tu máme i milovníky všemožných diet, kteří pořád hledají tu nejúčinnější. Keto, paleo, raw, nízkosacharidová, nízkotuková, podle krevních skupin, sacharidové vlny, dash, krabičková, Dukanova, hrstková, Atkinsonova, zónová, life choice, dělená strava, bodová dieta a mohla bych pokračovat dál. Asi u poloviny názvů diet nevím, co znamenají a raději to vědět nechci. Co je důležité říct? Každý jsme jiný a na každého působí něco jiného. Přesto mají ty nejúčinnější redukční diety společné charakteristické znaky. Jaké to jsou? 

Kalorický deficit

Jinak to fungovat nebude. Pokud je vaším přáním shodit nějaké to kilo a spalovat tuk, musíte se dostat do kalorického deficitu, aby tělo sáhlo do svých rezerev a využívalo energii z uložených tukových zásob (1). 

Pečlivě vybírejte zdroje živin

Kuře s rýží jako hotovka k dostání v chladicích pultech všech marketů nebude to pravé. Je třeba pečlivě vybírat. Vybírejte takové potraviny, které jsou průmyslově co nejméně zpracované, které zpravidla obsahují méně energie, tedy méně skrytých kalorií a mnohem více vlákniny a dalších bioaktivních látek důležitých pro zdraví a správné fungování organismu (2).

Větší příjem bílkovin

Charakteristický znak všech redukčních diet, ale proč? Je známo, že díky bílkovinám se cítíme sytější delší dobu, proto by měli tvořit cca 30% celkového denního energetického příjmu. Další výhodou bílkovin je to, že na jejich trávení spotřebovává organismus více energie než na trávení tuků a sacharidů. A to přece chceme, ne? Také je příjem bílkovin spojen s větší termogenezí a zvýšením bazálního metabolismu. To je množství energie vydané v klidovém stavu v teplotně neutrálním prostředí na lačno. Nemluvě o ochraně svalové hmoty v kalorickém deficitu (3).

Silový trénink

Kardio je fajn, ale silový trénink je silový trénink. Je vhodný pro muže i ženy. Má vliv na zvýšení bazálního metabolismu a výdeje energie oproti aerobním aktivitám. Nutno podotknout, že silový trénink nemusí neznamenat hned se vrhnout do kulturistiky a začít zvedat obrovské váhy v posilovně. Cvičte s vlastní hmotností, využívejte odporové gumy nebo třeba TRX (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8017325/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471136/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6492513/, (4) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat