Vánočním dobrotám říct ne

08.12.2021 | Hubnutí

Mor! Doslova mor je odolat všem těm dobrotám, které jsou kolem nás, když nastane čas vánoční. Na rodinných srazech často nechybějí babičky, které se letos rozhodly, že nás vykrmí. Jak jim ale říct, že tyhle Vánoce budou jiné?

Kapr, kuba, bramborový salát a v neposlední řadě spousta cukroví. To je ještě navíc systematicky rozloženo kolem nás tak, abychom nemohli odolat. Pokud chcete hubnout, nebo prostě jen zůstat přes svátky na své váze, neznamená to, že se musíte mučit a všechno si odříkat. Klidně si vezměte, ale řiďte se heslem: Všeho s mírou.

Dejte přednost malým porcím 

I když všichni kolem vás propadají totálnímu obžerství, dejte přednost malým porcím. Uděláte to snadno. Místo velkého běžného talíře si vezměte jen malý a porci si dejte takovou, aby se na něj vešla. Tak předejdete tomu, že do sebe budete cpát porce jako pro stokilového chlapáka. 

Cukroví ano, ale…

Nejíst cukroví by nezvládl snad nikdo, ale přejídat se ho zrovna nemusíte. Nezapomeňte na naši fintu s malým talířkem a praktikujte ho i u sladkého. Víme, že maminka i babičky napekly linecká kolečka a vanilkové rohlíčky. Zkuste jim pro příště vysvětlit, že existuje nespočet receptů i na cukroví, které je dietnější. Toho můžete sníst určitě víc. Dobré jsou třeba nepečené čokoládové hrudky, do kterých můžete přidat například arašídové máslo. Až je naučíte zdravé cukroví, můžete všem poradit i s přípravou štědrovečerní večeře. Fígl v přípravě kapra je totiž v tepelné úpravě. Nejdříve ho lehce osmahněte na pánvi, pak odsajte přebytečný tuk a dopečte v troubě. Existuje i dietní verze bramborového salátu. Majonézu v něm nahraďte jogurtem a uzeninu a vejce nahraďte zeleninou. Uvidíte, že přes Vánoce se z vás koule rozhodně nestane.

Zdroj: Johanka Mo, eatthis.com, healthline.com






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Sekaná

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat