Eliptický rotoped je pecí na účinné spalování kalorií

28.07.2022 | Hubnutí

Eliptický rotoped, také Air Bike nebo Assault Bike, je další z řady cvičebních trenažérů, které se často využívají. Tenhle přístroj budete zároveň nenávidět i milovat, budete se na něj těšit a zároveň mít strach, jak vás zase totálně vyčerpá.

Eliptický rotoped je neuvěřitelná pumpa na nohy, kterou již během 15 sekund jízdy musíte skousnout, stejně jako se musíte vyrovnat s tepovou frekvencí, která vám během několika sekund začne raketově stoupat nahoru, a to je přesně ten důvod, proč přístroj nenávidíte i milujete. Každý další trénink je pak i mentálním cvičením, protože už budete vědět, co vás na konci tréninku čeká, totální vyčerpání. Mnoho lidí však pouze skočí na rotoped, zavře oči a modlí se, aby dosáhli kýženého časového limitu, nebo počtu spálených kalorií potřebných pro trénink, aniž by do tréninku dali maximum. Taková mentalita je také často provázena nedostatkem správné techniky. Místo toho, aby si metodicky nastavili sedadlo a polohu nohou, prostě si jen sednou a nějak šlapou. Proto vám chceme poskytnout několik rad, jak na eliptickém rotopedu trénovat, abyste z jeho možností pro sebe a svou kondici vytěžili maximum.

Než začnete s tréninkem

První a základní věcí je správně si na rotopedu nastavit polohu těla a nohou. Neměli byste sedět nízko, aby se vám kolena při horní poloze šlapek dostávala příliš vysoko. Obecná rada zní, stoupněte si vedle rotopedu a sedadlo posuňte nahoru nebo dolů tak, aby bylo v úrovni vašeho kyčelního kloubu. Poté si sedněte na rotoped a jednu ze šlapek sešlápněte až dolů, do krajní polohy. Vaše noha by měla být v koleni pouze velmi mírně pokrčená. V této poloze jste schopni vyvinout nohami maximální sílu. Další nastavení sedadla spočívá ve vzdálenosti od řídítek. Opět nastavte jednu z eliptických pák co nejdále od sebe. Nejprve vyzkoušejte uchopit vzdálené madlo. Pokud vaše tělo stále zůstává v přirozené poloze a nemusíte se za madlem naklánět dopředu, zkuste druhou rukou uchopit to madlo, které je blíže k vašemu tělu. Pokud opět nemusíte hýbat tělem, abyste na madlo dosáhli, a máte ho mírně před tělem, je vaše poloha nastavená.

Jak na rotopedu správně šlapat

Na rotopedu šlapejte stejně jako na kole špičkou nohy, jako když máte u kola nášlapné boty. Určitě nemějte celou dobu hlavu skloněnou dolů, abyste sledovali digitální ukazatele. Na ty vám při tréninku stačí pouze letmý pohled, důležité je dřít naplno a to na displeji nevykoukáte. Hlavu mějte přirozeně vzpřímenou. Jednak vás pak nebude bolet za krkem, ale hlavně se vám bude lépe dýchat a věřte, že budete potřebovat každou molekulu kyslíku. Eliptický rotoped není posilovací stroj na bench. Hlavní práci na eliptickém rotopedu stále musejí odvádět nohy. Ruce jsou pouze doplňkový pohyb. Budete-li dávat více síly do rukou, vyčerpáte se mnohem rychleji, přičemž to neznamená, že dosáhnete rychleji i kýženého výsledku v podobě spálených kalorií. Rozložení sil by mělo být asi kolem 80 % na nohy, zbývajících 20 % na ruce.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat