Kam mizí spálený tělesný tuk

01.02.2022 | Hubnutí

Všichni známe velmi používaný pojem pálení kalorií. Tuky taky víme, co jsou, ty želatinové kousky hmoty, které nás rozčilují. Kam to ale jde, ta konkrétní hmota, když cvičíme? Není za tím až taková hrůza chemie, nicméně je to zajímavé zjištění.

Tuky jsou plné biologických molekul zvané lipidy, což je složenina vodíku, kysličníku a kyslíku. Tyto ukládají energii ve svých chemických vazbách. Když zmizí, uvolní se energie, kterou uchovávají. Tomuto procesu říkáme spalování kalorií. Ano, kam ale jde konkrétní hmota? Přemýšleli jste o tom? Zajímavé je, že ani lékaři, experti na životosprávu nebo fitness trenéři neznali tuto odpověď, aneb všichni jsme rádi, že tuky jsou pryč, a kam šly, to je nám už jedno. Více než padesát procent si myslelo, že se tato hmota jednoduše přemění na energii a ztratí se jako teplo. Tohle je samozřejmě velmi častá myšlenka, nicméně to není možné. Jen proto, že něco nemáte rádi, neznamená, že se na to nevztahují chemická pravidla. A jeden takový základní princip chemie je ten, že když rozbijete lipidy a tyto tukové schránky, onen vodík, kysličník a kyslík tam stále budou, protože nezměníte počet atomů. 

Jenže když spálíte hodně tuku a ta hmota, která vám držela kalhoty, otravovala vás na nohou nebo kdekoli jinde, tam už jednoduše není, kam teda šla? Ukázalo se, že ji jednoduše vydechnete. Vědci udělali velmi podrobný rozbor toho, kam jde tuková hmota potom, co spálíte kalorie atom po atomu. Na každý 1 kg tuku, který spálíte, potřebujete vdechnout 29 kg kyslíku, abyste rozbili tuk a uvolnili jeho energii. V tomto procesu vaše tělo produkuje 28 kg kysličníku uhličitého a 11 kg vody. Takže na každé kilo, které vypotíte, se 80 % ztratí jako kysličník uhličitý, dalších 20 % jako voda takže pot.

Takže pokud to vezmete z matematického hlediska, uvidíte, že všechna hmota z tuku byla spotřebována a z těla vyloučena. Takže až budete příště cvičit, venčit psa nebo dělat cokoli, při čem spalujete kalorie, budete už vědět, že jednoduše vylučujete tuk skrz váš dech a pot.

Zdroj: Johnka Mo, https://health.clevelandclinic.org/where-does-body-fat-go-when-you-lose-weight/, https://www.bmj.com/content/349/bmj.g7257






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat