Hubená a fit pomocí detoxu

Hodně ovoce a zeleniny, žádný alkohol a káva – a to po dobu dnů nebo dokonce týdnů. Detoxikační kúry mají očistit tělo, a vy tak můžete zdravě zhubnout pár kilo. Jak na to?

Na snídani zelené smoothie s pampeliškou a hruškami, k obědu exotický salát s avokádem a pomeranči a k večeři kokosovou polévku s batáty – při detoxikační kúře se na nějaký čas vzdáte cukru, kávy a dalších nezdravých potravin. Tělo se vám za to odmění nejen čistějším organismem, ale i pletí a jako bonus kromě jedů z těla vyplavíte i přebytečné kilogramy.

Co je detox?

Detoxikační kúry mají účinkovat jako čisticí program pro naše tělo a podpořit tělu vlastní detoxikační systémy s vyloučením škodlivých látek. Proč? Získáte tak novou energii, vylepšíte imunitní systém, budete trpělivější a odolnější proti stresu (1).

Jak funguje?

Myšlenka detoxu se zakládá na faktu, že tělo nedokáže odbourat všechny jedy, které přijme. K tomu nepatří jenom alkohol, nikotin nebo nezdravé jídlo jako sladkosti, ale také pesticidy a herbicidy v potravinách, chemikálie v kosmetice, léky nebo plísně v ořeších. Očišťovací kúry by tak škodlivé části měly z těla vyplavit – během několik dní až po několik týdnů (1). A co k detoxu rozhodně patří?

Začněte se zdravou stravou

Ta by měla podporovat tělu vlastní očišťovací procesy. Neobsahuje žádné hotové výrobky, alkohol, kávu, rafinované cukry, bílou mouku, nasycené tuky a slané pokrmy. Maso a mléčné výrobky byste měli konzumovat jen v omezené míře. Naopak ovoce a zeleninu byste měli jíst co nejčastěji, stejně jako přírodní tuky a oleje jako lněný, řepkový, vlašský, kokosový nebo olivový. K detoxikačním bylinkám patří bazalka, petržel, rozmarýn a máta. Důležitý je také dostatek tekutin (2).

Zbavte se nezdravých návyků

K tomu patří například kouření, chronický nedostatek spánku nebo jídlo ve spěchu. Tělo by se mělo dostat do klidu, například jógou nebo meditací. Detox také posílíte kartáčovou masáží, sprchováním střídavě teplou a studenou vodou, peelingem celého těla, návštěvou sauny nebo páry. Při sportu jako pilates, chůze, jízda na kole nebo běh se zapotíte, což podpoří vyplavení toxinů z těla kůží (2).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25522674/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK64115/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat