Esenciální oleje nápomocné při shazování přebytečných kil

S podzimem zase přichází sezona esenciálních olejů. Pokud chcete zhubnout, nezapomeňte si pořídit bergamot, mátu, rozmarýn nebo skořici. Proč jsou právě tohle ty nejsilnější zeštíhlující voňavé zbraně?

První historické záznamy o používání vonných látek a esenciálních olejů pocházejí z období 4500 let př. n. l. Tehdy všemožné aromatické esence sloužily k balzamování, výrobě parfémů, léčebným a kosmetickým účelům, masážím i jako přísady do koupelí. Od té doby se na tom vlastně nic moc nezměnilo, protože i dnes esenciálními oleji pečujeme o svou fyzickou a psychickou kondici, stejně jako o pokožku a vlasy. Nebo štíhlé křivky! Vy jste snad aromaterapii ještě nezahrnuli do svého dietního režimu? Nejvyšší čas to napravit.

Nemohu zhubnout, protože jsem ve stresu!

Když je člověk unavený, nevyspalý, přepracovaný či ve stresu, mívá tendence jíst sladkosti i tučná a nezdravá jídla. Touhu po určitých potravinách však mohou podle psychologů vyvolat i jiné aspekty běžného života – hádka s přítelem, fronta v supermarketu či rozbitý spotřebič. Takovým chutím, jež hubnutí doslova odporují, lze snadno odolat právě pomocí aromaterapie. Některé vonné oleje totiž spolupracují s endokrinním systémem, přičemž zahánějí hlad, tlumí nervozitu, a navíc povzbuzují metabolismus. Kterých přesně se to týká?

Bergamot vás dostane do pohody

Bergamot je ovoce velikosti pomeranče, jehož barva připomíná citron. Esenciální olej z něj získaný bývá velice nápomocný ve chvílích, kdy emocionální stravování narušuje rýsování siluety. Poznatky četných vědeckých studií se shodují v tom, že snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu, který je spojován s vyšším indexem tělesné hmotnosti a větším obvodem pasu.

Máta podpoří pocit sytosti

Máta patří mezi silné stimulátory metabolismu. Je také prokázáno, že pokud její aroma vdechnete každé dvě hodiny, podpoříte pocit nasycení, díky kterému se nebudete přejídat. Mimochodem, stejné účinky má i rozmarýn.

Vlčímu hladu zabrání skořice

Skořice je protivníkem zánětů, ale má i další vítanou schopnost. Reguluje totiž hladinu cukru v krvi, což je při shazování nadbytečných kil důležité. Můžete ji samozřejmě pouze inhalovat, ovšem chybu neuděláte ani tehdy, když ji smícháte s dalším nosným olejem, čímž vznikne masážní směs proti celulitidě.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8584325/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat