Hubnutí po čtyřicítce brání vysoký příjem soli

Často jsou to jen malé, ale důležité, detaily, díky kterým se nám nedaří zhubnout, jak bychom chtěli. A právě po čtyřicítce vám v hubnutí brání jedna určitá přísada. Jaká?

Čím starší je tělo, tím pomalejší je metabolismus. A důsledky začnou pozorovat už některé třicátnice, skoro všechny čtyřicátnice a některé šťastné padesátnice.  A jediná možnost, jak s tím bojovat je pohyb a správná strava. V opačném případě i při stejném množství přijatých kalorií na jaké jsme byli v minulých letech zvyklé, zkrátka začneme přibírat na váze.

Abychom zhubli i po čtyřicítce, je potřeba zohlednit hned několik faktorů. Třeba dostatek pohybu, menší porce, dostatek spánku, žádný stres a a a …. Také je důležité mít přehled o přijatých sacharidech a – na to se často zapomíná – příjem soli.

Proč jíst méně soli

Mnoho žen po čtyřicítce má sklony k ukládání vody, což je podmíněné zase příjmem soli. Přesněji řečeno vychází voda z cév nebo z lymfy a ukládá se v tkáních. To se odráží nejen na váze, ale celé tělo otéká a napíná se – a to může být velmi nepříjemné. Bohužel nejvíce trpí ženy před menopauzou.

K tomu se přidává, že podle studií sůl zpomaluje metabolismus, a dokonce je údajně příčinou břišní tuku. A tak tým vědců z univerzity Queen Mary v Londýně zjistil, že každý gram soli, který denně zkonzumujeme, zvyšuje pravděpodobnost vzniku břišního tuku o celých 25 procent!

Mimochodem – WHO (Světová zdravotnická organizace) nedoporučuje sníst denně více než 5 gramů soli (to odpovídá jedné čajové lžičce), abyste předcházeli vzniku onemocnění srdce a krevního oběhu. Pokud tedy chcete úspěšně zhubnout, měla byste se vzdát co největšího množství soli v pokrmech a místo ní raději používat například čerstvé bylinky.

Zdroj: názory autora, https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/3082






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat