Mýty o zdravém hubnutí

Dělám vše, jak mám, podle rad z internetu, ale stále nehubnu….

Spousta rad, které najdeme na internetu, jsou dnes už vyvrácené mýty, kterým ale spoustu z nás stále věři. V dnešním článku si řekneme, kterým chybám se na cestě za vysněnou postavou vyvarovat.

Hladovění

Hladovění opravdu není gró vašeho úspěchu a vždy si tím můžeme pouze uškodit, v tom horším případě způsobit zdravotní komplikace. Pokud dlouhodobě hladovíme, dochází ke snížení bazálního metabolismu a také ztrátě svalové hmoty, hladovění má negativní vliv na naši psychickou odolnost, můžeme se cítit unavenější a také můžeme pociťovat vlčí hlad, který přichází nejčastěji ve večerních hodinách. Po tzv. hladovce, která není dlouhodobě udržitelná, přichází jojo efekt.

Vyřazování určitých potravin

Dnes mnoho z nás chápe „dietu“ jako něco strašně komplikovaného a náročného. Tak to ale není. Velká chyba, která se pojí se slovem dieta, je vyřazování určitých druhů potravin. Žádné potraviny vyřazovat nemusíme, jediné co potřebujeme, je vytvořit kalorický deficit.

Pokud dodržuji dietu, nemusím sportovat

Fyzická aktivita zvyšuje náš denní výdej, tedy tím i podporuje hubnutí. Samozřejmě, že hubnout můžeme i bez fyzické aktivity, ale co další benefity, které nám sport přináší? Pohyb má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, snižujeme díky němu riziko civilizačních chorob, má pozitivní vliv na naši psychiku, protože se nám při sportu vyplavují endorfiny, které mohou za dobrou náladu a samozřejmě si díky pohybu zlepšujeme fyzickou kondici.

Detoxikace organismu

Lidský organismus se toxických látek zbavuje sám a neustále, a to pomocí jater, ledvin a dýchacího systému. Množství tělu cizích látek v našem organismu není závislé na ročním období, jestli je jaro nebo podzim, závisí pouze na funkci těchto orgánů a také na míře, v jaké tyto látky do organismu vstupují. Zdravé a funkční tělo  získáme pouze dlouhodobým zdravým stravováním, pravidelným pohybem, omezením alkoholu a bojkotem kouření. Žádná jednorázová detoxikace pomocí ovocných šťáv není z fyziologického hlediska možná a ještě si za tento mýtus jsou mnozí z nás schopni utratit spoustu peněz.

Závěr

Klíčem k efektivnímu hubnutí je vždy kalorický deficit, různé výživové postupy se liší pouze způsobem jeho dosažení, a jsou tak nástroji k jeho vytvoření, dlouhodobé hladovění sice podporuje spalování tuků, vede ale k významnému snížení bazálního metabolismu a ztrátě svalové hmoty. Rychlé a drastické zhubnutí není z dlouhodobého hlediska žádoucí a ani udržitelné.

Zdroj: Názor autora, eatthis.com, healthline.com






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat